Čokoládové tiramisu

Jemné, sladké a tak trošku dekandentní. Přesně tak, jak to umí jenom čokoláda. Kdo by to byl řekl, že mascarpone a šlehačka budou ten její smysl pro drama ještě násobit...
Suroviny na kávový sirup:
- 250 ml vody
- 100 g krystalového cukru
- 150 ml silného espressa
- 25 ml amaretta
Suroviny na krém:
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 5 žloutků
- 100 g krystalového cukru
- 500 g mascarpone
- 400 g smetany ke šlehání
Suroviny ke kompletaci:
- cukrářské piškoty
- holandské kakao
Postup:
1. Nejdříve si připravíme kávový sirup. Do malého kastrůlku nalijeme vodu a přisypeme k ní cukr. Přivedeme k varu, necháme chvíli probublat a jakmile se cukr zcela rozpustí a vznikne cukrový sirup, stáhneme z plotny. Přilijeme espresso i amaretto, promíchneme a přelijeme do hlubokého talíře nebo misky s větším průměrem. Odložíme stranou.
2. Pustíme se do krému. V první řadě na vodní lázni rozpustíme čokoládu. Jakmile z ní máme hladký krém, sejmeme ji z vodní lázně a také odložíme stranou.

3. Do druhé tepluvzdorné misky dáme žloutky s cukrem a na vodní lázdni je vyšleháme do světlé nadýchané pěny. Aby byla konzumace žloutků bezpečná, měla by pěna za stálého šlehání dosáhnout teploty 85 °C. Poté misku z plamene sundáme a pokračujeme ve šlehání tak dlouho, až pěna zhoustne a metličky za sebou začnou nechávat hluboké stopy.
4. Jakmile žloutková pěna začne pomalu chládnout, přesuneme ji do větší mísy. Přidáme k ní mascarpone i rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme do hladké směsi.
5. V další misce vyšleháme do tuha šlehačku a opatrně, pomocí stěrky, ji vmícháme do čokoládového mascarpone.
6. Připravíme si větší nádobu nebo několik skleniček a začneme vrstvit. Na dno dáme mascarpone, na něj přijdou cukrářské piškoty namočené do kávového sirupu a na ně opět mascarpone. To zopakujeme ještě jednou a poté necháme do druhého dne chladit v lednici. Těsně před podáváním zasypeme souvislou vrstvou holandského kakaa.