Čokoládové bábovičky

29.10.2020

Přelom října a listopadu se napříč kulturami nese ve znamení vzpomínky na zesnulé.  Ať už tomu chcete říkat Dušičky, Halloween, nebo třeba Día de Muertos podstata je vlastně stejná - věnovat vzpomínku blízkým, kteří už náš opustili a zapálit jim svíčku na cestu. Vím, nic veselého. Určitě ale budete souhlasit, že se takové věci o dost lépe zvládají s kusem čokoládového dortu. Nebo alespoň malou čokoládovou bábovkou...


Suroviny:

  • 100 g hladké mouky
  • 75 g třtinového cukru
  • 2 g kypřícího prášku do pečiva
  • 2 g jedlé sody
  • 100 g čokoládových perel (lze vypustit)
  • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 75 g přepuštěného másla
  • 140 g mléka
  • 40 g javorového sirupu
  • 1 celé vejce

Postup:

1. Ve větší míse smícháme dohromady všechny suché suroviny - mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a čokoládové perličky.

2. Na vodní lázni rozpustíme čokoládu. Vedle v kastrůlku ještě roztavíme přepuštěné máslo a za stálého šlehání ho přllijeme k rozpuštěné čokoládě.

3. Po másle nalijeme do kastrůlku mléko a javorový sirup, zahřejeme těsně pod bod varu a opět za stálého šlehání přilijeme k čokoládové směsi.

4. Ke vzniklému krému rozklepneme vajíčko, párkrát prošlehneme a hned na to čokoládovou směs přilijeme k suchým ingrediencím. Promícháme jen tolik, aby se všechny suroviny spojily a třené těsto rovznoměrně rozlijeme do připravených formiček.

5. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut.

TIP: Bábovičky z tohoto těsta jsou VELMI jemné. Doporučuji proto pro pečení zvolit tvarově co nejjednodušší formy - klidně na muffiny nebo financier. To vám dost usnadní jejich vyklápění :)))