Čokoládová pěna

07.02.2021

Brusel jsem si dost oblíbila už před lety. Když se nám před dvěma lety podařilo se do belgického hlavního města vrátit a znovu si prohlédnout všechna ta krásná (i méně působivá) místa, jen jsem se utvrdila, že nejhlubší dojem ve mě zanechala Galerie de la Reine. Nejen, že je naprosto nádherná, ale ještě navíc Vám tam klidně naservírují mousse au chocolat do kelímku s sebou! Od té doby mi čokoládová pěna nedá spát...


Suroviny:

  • 170 g kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 4 bílky
  • 20 g krupicového cukru

Postup:

1. Čokoládu si rozpustíme na vodní lázni. Poté ji z plotny sejmeme, zalijeme smetanou a důkladně promícháme.

2. Do vzniklé čokoládové zašleháme i vaječný žloutek. Směs bude teplá, ale neměla by být horká – maximálně 45 °C. Kdyby tedy bylo náhodou třeba, klidně chviličku počkejte a nechte lehce zchladnout. 

3. Začneme šlehat bílky a postupně, alespoň ve dvou dávkách, k nim přisypeme cukr. Šleháme tak dlouho, až získáme krásně bílý a pevný sníh.

4. Třetinu vaječného sněhu opatrně, pomocí stěrky, vmícháme do čokoládové pěny. Jakmile jej plně zapracujeme, přidáme druhou třetinu a po zapracování i tu poslední. 

5. Získáme hladký, ale nadýchaný čokoládový krém. Rozlijeme jej do čtyř skleniček a dáme do druhého dne chladit do lednice. Et voilà, máme hotovo!

TIP: Ještě před tím, než čokoládovou pěnu rozdělíte do skleniček, dejte na dno lžíci (i dvě) slaného karamelu. Nepotěší. Nadchne!