Clafoutis s třešněmi
Když si naši před lety koupili dům (té doby ruinu), byla k němu i velká zahrada (alespoň tenkrát mi velká přišla) se vzorstlými stromy. Vedle tří ohromných ořešáků, staré meruňky a dvou nic moc jabloní z ní na nás shlížela pořádná třešeň. Právě ta mě vždycky bavila nejvíc. Už od poloviny června se na ní začaly červenat drobné peckovice a z dálky se na ni slétali špačci. Než nevítaní opeření hosté zvládli všechny třešně ozobat, snažili jsme se je pochopitelně předběhnout. Něco šlo rovnou do pusy, něco se darovalo známým a kamarádům, něco šlo do koláče a co zbylo, to rovnou do bečky (Moraváci už vědí). Od našich, jejich domu, zahrady i třešně dnes žiju víc než 300 kilometrů daleko, přesto si ale dávám záležet, abych alespoň jednou za rok, začátkem třešňové sezóny, z trouby alespoň jeden třešňový koláč vytáhla.
Suroviny:
- 750 g čerstvých třešní
- 300 ml mléka
- 3 celá vejce
- 70 g hladké mouky
- 70 g cukru
- vanilkový lusk
- moučkový cukr
Postup:
1. V první řadě vypeckujeme třešně. Kulatou formu na koláč (použila jsem keramickou s průměrem 32 cm) vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 190 °C.
2. Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme vejce, mouku, cukr a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a pomocí tyčového mixéru umixujeme hladké těsto - podobné jako na palačinky, jen o něco řídší.
3. Po dně vymazané koláčové formy rozprostřeme třešně a zalijeme je tpřipraveným těstíčkem.

Povrch zaprášíme moučkovým cukrem a pečeme 40 minut. Nejlépe si clafoutis vychutnáte ještě teplý, s křupavou karamelovou krustou..
TIP: Nemůžete lepek? Nevadí. Mouky v clafoutis sice není moc, rozhodně ji ale můžete vyměnit za mandlovou moučku a alergenu se tak zcela vyhnout.
