Citronový chlebíček s mákem
Když jsme před více než pěti lety vyrazili s (tehdy ještě budoucím) manželem na první společnou dovolenou, cestou zpět jsem na letišti pěkně nastydla. Na brzký ranní let jsme totiž v hale čekali celou noc. Na snídani mi Jirka tenkrát koupil citronový muffin s mákem a já vůbec nepochopila proč. Nedávno jsem si na něj ale vzpomněla a kdo ví proč dostala chuť....
Suroviny:
- 200 g krystalového cukru
- šťáva a kůra ze dvou velkých citronů
- 120 g bílého jogurtu
- 3 celá vejce
- 190 g polohrubé mouky
- dvě špetky soli
- 10 g kypřícího prášku do pečiva
- 10 g máku
- 110 g chuťově neutrálního rostlinného oleje (ideální je řepkový nebo slunečnicový)
- 85 g tekutého medu
Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 180 °C a připravíme formu na chlebíček – pokud je to nutné, vymažeme ji tukem a vysypeme moukou či škrobem.
2. Do střední mísy nasypeme cukr, přidáme k němu kůru ze dvou citronů a prsty důkladně promneme, ať se obě suroviny dobře spojí a cukr získá aroma citronu. Přidáme jogurt a celá vajíčka a promícháme.
3. Ve větší míse smícháme mouku se solí, kypřícím práškem a mákem. Vmícháme tekuté ingredience a jakmile se v míse vše spojí, prostřednictvím stěrky zapracujeme i rostlinný olej.

Získáme tak hladké a lesklé těsto. Nalijeme ho do formy na chlebíček a pečeme asi 50 minut.
4. Mezitím si připravíme ještě sirup. V kastrůlku rozehřejeme šťávu ze dvou citronů společně s medem.
5. Jakmile z trouby vytáhneme hotový chlebíček, necháme ho lehce vychladnout a vyklopíme a ze všech stran polijeme sladkým sirupem. Pokud nám ale stále nějaký sirup zbývá, doporučuji chlebík vrátit zpět do formy a a zbytkem sladkého rozvaru zalít. A máme hotovo.
