Chleba 33

01.11.2020

Celý letošní rok je tak trochu postavený na hlavu. Jedním z nesporných benefitů této vykloubené situace je však skutečnost, že spousta talentovaných kuchařů a věhlasných podniků začalo čas od času pouštět do světa nějaké ty své receptury. A tak si dnes člověk může doma klidně zkusit upéct i proslulý chleba 33 z karlínské Esky.


Suroviny:

  • 140 g brambor
  • 200 ml vody
  • 220 g narkmeného kvásku
  • 330 g pšeničné chlebové mouky
  • 20 g soli

Postup:

1. Brambory uvařím ve slupce a necháme vychladnout. Poté slupku odstraníme a brambory brambory nastrouháme na struhadle na hrubo. 

2. Do větší mísy, ideálně od robotu, nalijeme vodu a přidáme k ní kvásek a mouku. Dáme asi na pět minut pomalu míchat do robotu vybaveného hěntacím hákem. Zkusit to můžete samozřejmě i ručně, ale dá to dost práce. 

3. Ke vznikajícímu těstu přidáme sůl i nastrouhané brambory. Pokud chceme přidat jakoukoli surovinu na přilepšenou, teď je ta správná chvíle. Necháme opět prohnětat robotem - tentokrát trošku ve vyšším tempu a celých deset minut.

4. Těsto pomocí stěrky odlepíme od mísy, lehce vytvarujeme do podoby koule a její povrch lehce zaprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. 

5. Obsah mísy překlopíme na vál (pomoučenou stranou dolů). Z těsta vytvarujeme bochník a přesuneme jej do předem připravené ošatky. Překryjeme potravinářskou folií a necháme dalších 20 minut odpočívat při pokojové teplotě. Ošatku s budoucím chlebem poté uložíme na 14 hodin do lednice.

6. Jakmile těsto v lednici vykynulo, vytáhneme jej zpět na linku a necháme 30 - 60 minut v pokojové teplotě.

Mezitím důkladně rozpálíme troubu i s pečícím kamenem, případně plechem, na 250 °C.

7. Bochník opatrně překlopíme na pečící papír, odstraníme přebytečnou mouku, která zůstala na povrchu, nařízneme a šupneme opatrně do trouby.

8. Prvních 10 minut pečeme na vysokou teplotu, poté teplotu v troubě snížíme na 200 °C a pečeme ještě 35 minut.

TIP: V originálním receptu se společně se solí do těsta přidává ještě 10 g kmína. Já si na něm ale moc nepotrpím, a tak jej z každého chleba vynechávám. V případě tohoto bochníku jsem ale zase naopak přidala třeba 40 g smažené cibulky a rozhodně nedělá ostudu. Dá se ale klidně přidat i (konfitovaný) česnek, nejrůznější bylinky, nebo třeba škvarky!