Celozrnný koláč s jogurtem a borůvkami

Jednoduchý, rychlý a s minimální spotřebou nádobí. K tomu ještě zdravý, nadýchaný a naprosto delikátní. No řekněte sami, dá se takovému dezertu odolat?
Suroviny:
- 110 g změklého másla
- 70 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 1/2 vanilkového lusku
- špetka soli
- 430 g bílého jogurtu
- 45 g mandlové moučky
- 90 g celozrnné mouky
- 5 g kypřícího prášku do pečiva
- 100 g borůvek
- moučkový cukr
Postup:
1. Troubu předehřejem na 180 °C a kulatou koláčovou formu o průměru 30 centimetrů vymažeme máslem a vysypeme moukou.
2. Máslo vyšleháme ve větší míse s třtinovým cukrem. Jedno po druhém zašleháme vajíčka a následně i jogurt. Jakmile nám vznikne hladká směs, přidáme špetku soli a semínka z poloviny vanilkového lusku.
3. Přisypeme mouku, mandlovou močku a kypřící prášek a promícháme stěrkou do poroby hladkého těsta.
4. Polovinu borůvek rozprostřeme na dno koláčové formy. Zakryjeme je připraveným těstem, které rozetřeme po celé ploše formy a na jeho povrch rozmístíme zbytek borůvek. Pečeme 40 - 45 minut. Necháme vychladnout, pocukrujeme a pustíme se do toho.
