Celozrnný koláč s jogurtem a borůvkami

22.03.2020

Jednoduchý, rychlý a s minimální spotřebou nádobí. K tomu ještě zdravý, nadýchaný a naprosto delikátní. No řekněte sami, dá se takovému dezertu odolat?


Suroviny:

  • 110 g změklého másla
  • 70 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 430 g bílého jogurtu
  • 45 g mandlové moučky
  • 90 g celozrnné mouky
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 100 g borůvek
  • moučkový cukr

Postup:

1. Troubu předehřejem na 180 °C a kulatou koláčovou formu o průměru 30 centimetrů vymažeme máslem a vysypeme moukou. 

2. Máslo vyšleháme ve větší míse s třtinovým cukrem. Jedno po druhém zašleháme vajíčka a následně i jogurt. Jakmile nám vznikne hladká směs, přidáme špetku soli a semínka z poloviny vanilkového lusku.

3. Přisypeme mouku, mandlovou močku a kypřící prášek a promícháme stěrkou do poroby hladkého těsta.

4. Polovinu borůvek rozprostřeme na dno koláčové formy. Zakryjeme je připraveným těstem, které rozetřeme po celé ploše formy a na jeho povrch rozmístíme zbytek borůvek.                Pečeme 40 - 45 minut. Necháme vychladnout, pocukrujeme a pustíme se do toho.