Borůvkový koláč s drobenkou
Není to tak dávno, co jsme vyrazili na víkend do Krkonoš. Přiznám se rovnou – počasí nás překvapilo a na Luční boudu jsme taky nedošli. Ale těch borůvek a borůvkových koláčů, na které jsme cestou narazili...těch bylo! Domů jsem tak dorazila plná nadšení a jeden takový koláč jsem musela rovnou upéct.
Suroviny na drobenku:
- 100 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 200 g hrubé mouky
Suroviny na koláč:
- 80 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- 300 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- 600 g lesních borůvek
Postup:
1. Začneme drobenkou. Studené máslo nakrájíme na kostky a vložíme do větší misky. Zasypeme krupicovým cukrem i hrubou moukou a vypracujeme drobenku. Misku překryjeme potravinářskou folií a uložíme na chvilku do lednice.
2. V malém kastrůlku si rozpustíme máslo a nalijeme ho do větší mísy. Přisypeme k němu moučkový cukr, přidáme vejce i bílý jogurt a vyšleháme hladký krém.

Do mísy prosejeme mouku a kypřící prášek, přilijeme mléko a jen rychle promíchneme, aby se vše spojilo do jemného těsta.
3. Hlubší plech vyložíme pečícím papírem. Vylijeme do něj těsto, rovnoměrně jej rozetřeme na plech, povrch posypeme borůvkami a následně také zasypeme připravenou drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
