Borůvkový koláč s drobenkou

04.07.2021

Není to tak dávno, co jsme vyrazili na víkend do Krkonoš. Přiznám se rovnou – počasí nás překvapilo a na Luční boudu jsme taky nedošli. Ale těch borůvek a borůvkových koláčů, na které jsme cestou narazili...těch bylo! Domů jsem tak dorazila plná nadšení a jeden takový koláč jsem musela rovnou upéct.


Suroviny na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g hrubé mouky

Suroviny na koláč:

  • 80 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 600 g lesních borůvek

Postup:

1. Začneme drobenkou. Studené máslo nakrájíme na kostky a vložíme do větší misky. Zasypeme krupicovým cukrem i hrubou moukou a vypracujeme drobenku. Misku překryjeme potravinářskou folií a uložíme na chvilku do lednice.

2. V malém kastrůlku si rozpustíme máslo a nalijeme ho do větší mísy. Přisypeme k němu moučkový cukr, přidáme vejce i bílý jogurt a vyšleháme hladký krém. 

    Do mísy prosejeme mouku a kypřící prášek, přilijeme mléko a jen rychle promíchneme, aby se vše spojilo do jemného těsta.

    3. Hlubší plech vyložíme pečícím papírem. Vylijeme do něj těsto, rovnoměrně jej rozetřeme na plech, povrch posypeme borůvkami a následně také zasypeme připravenou drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.