Bohatý mazanec
Nejlepší část Velikonoc? Snídaně - protože na pěkně bohatý mazanec jen tak něco nemá.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 80 g krupicového cukru
- 20 g medu
- 5 g soli
- 10 g sušeného droždí
- 1 lžička kardamomu
- 40 g kandované pomerančové kůry
- 250 g mléka
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 100 g másla
- 50 g vyloupaných pistácií
- 30 g mandlových hranolků
- 60 g peciček mléčné čokolády
- perlový cukr
- cukrový rozvar (1:1 cukr s vodou)
Postup:
1. Do větší mísy (ideálně od robotu) si nasypeme mouku. Přidáme k ní cukr, med, sůl, sušené droždí, kardamom i kandovanou pomerančovou kůru. Jemně promícháme a následně přilijeme mléko a rozklepneme jedno celé vejce. Uhněteme hebké ale tužší těsto.
2. V několika dávkách postupně zapracujeme i na kostky nakrájené studené máslo. Obsah tuku těsto dost nadlehčí a výsledkem bude pěkně jemné a nadýchané těsto. Zapracujeme oba druhy oříšků i čokoládu.
3. Z těsta vypracujeme kouli a uložíme ji do čisté mísy. Tu přikryjeme navlhčenou utěrkou a a odložíme stranou na teplé místo, kde necháme těsto vykynout do zdvojnásobení objemu.
4. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři (nebo osm) stejné dílky. Z každého z nich uválíme šilnějšího "hada" a následně zapleteme mazanec –skvělý návod má pan Cuketka - a necháme ho rovnou na plechu (opět přikrytý navlhčenou utěrkou) podruhé vykynout.
5. Vykynutý mazanec potřeme vajíčkem rozšlehaným s troškou vody, posypeme perlovým cukrem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut.
6. Hotový bochník ještě horký potřeme cukrovým rozvarem, aby se nám pěkně leskl a před krájeném necháme úplně vychladnout.


