Bohatý mazanec

04.04.2021

Nejlepší část Velikonoc? Snídaně - protože na pěkně bohatý mazanec jen tak něco nemá.


Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 20 g medu
  • 5 g soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 lžička kardamomu
  • 40 g kandované pomerančové kůry
  • 250 g mléka
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 100 g másla
  • 50 g vyloupaných pistácií
  • 30 g mandlových hranolků
  • 60 g peciček mléčné čokolády
  • perlový cukr
  • cukrový rozvar  (1:1 cukr s vodou)

Postup:

1. Do větší mísy (ideálně od robotu) si nasypeme mouku. Přidáme k ní cukr, med, sůl, sušené droždí, kardamom i kandovanou pomerančovou kůru. Jemně promícháme a následně přilijeme mléko a rozklepneme jedno celé vejce. Uhněteme hebké ale tužší těsto.

2. V několika dávkách postupně zapracujeme i na kostky nakrájené studené máslo. Obsah tuku těsto dost nadlehčí a výsledkem bude pěkně jemné a nadýchané těsto. Zapracujeme oba druhy oříšků i čokoládu.

3. Z těsta vypracujeme kouli a uložíme ji do čisté mísy. Tu přikryjeme navlhčenou utěrkou a  a odložíme stranou na teplé místo, kde necháme těsto vykynout do zdvojnásobení objemu. 

4. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři (nebo osm) stejné dílky. Z každého z nich uválíme šilnějšího "hada" a následně zapleteme mazanec –skvělý návod má pan Cuketka - a necháme ho rovnou na plechu (opět přikrytý navlhčenou utěrkou) podruhé vykynout.

5. Vykynutý mazanec potřeme vajíčkem rozšlehaným s troškou vody, posypeme perlovým cukrem a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut.

6. Hotový bochník ještě horký potřeme cukrovým rozvarem, aby se nám pěkně leskl a před krájeném necháme úplně vychladnout.