Bezlepkový tvarohový cheesecake

13.07.2020

Tento recept jsem neplánovala. Vůbec. Ale když moje maminka jednou v pátek večer vymýšlela bezlepkový dezert pro návštěvu, kterou čekala na zítří, musela jsem zasáhnout... A výsledek mého zásahu překvapil i mě. Protože na to, že byl tento "cheesecake" jen rychlou improvizací z aktuálně dostupných surovin, se nakonec pěkně vyloup. 


Suroviny na korpus:

  • 90 g mletých mandlí
  • 90 g strouhaného kokosu
  • 30 g krupicového cukru
  • 45 g másla

Suroviny na náplň:

  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 200 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 vejce

Postup:

1. Dno dortové formy (o průměru 26 cm) vyložíme pečícím papírem a stěny vymažeme máslem.

2. Do mixéru nasypeme mandle, kokos, cukr i máslo a společně je rozmixujeme. Vzniklou hmotu přesuneme do připravené formy, rovnoměrně ji rozprostřeme na dno, upěchujeme a dáme chladit do lednice.

3. Do větší mísy vyklopíme tvaroh, přilijeme smetanu, přidáme cukr a rozklepneme vajíčka. Prostřednictvím ručního mixéru (oranžová ETA je věčná:)) důkladně prošleháme a jakmile získáme hebkou tvarohovou směs, nalijeme ji na vychlazený oříškový korpus.

4. Takto připravený dort pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C asi hodinu a 20 minut. 

Že se s pečením blížíte ke konci poznáte tak, že okraje začnou zlátnout a náplň zpevní, přičemž vprostřed se bude při poklepání stále lehce chvět.

5. Tvarohový cheesecake necháme ve formě úplně vychladnout. Poté ho opatrně vyprostíme a ozdobíme čímkoli, co máme rádi. Já jsem použila v troubě karamelizované broskve, jahody, mátu, levanduli a vlašské ořechy.