Beignets

22.04.2020

Tyhle nadýchané koblihové čtverečky jsou doma na jihu USA, konkrétně v New Orleans, kde na ně domorodci strojí fronty před legendárním Café du Monde. Vy si je ale můžete vyzkoušet klidně i doma, ve vlastní kuchyni a trochu toho exotického řízu jim dodat díky limetce.


Suroviny:

  • 60 ml vlažné vody
  • 5 g sušeného droždí
  • 20 g krupicového cukru
  • 45 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 20 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • 300 g polohrubé mouky
  • 700 ml řepkového oleje
  • moučkový cukr
  • limetková kůra

Postup:

1. Vlažnou vodou smícháme ve větší míse (ideálně od robotu) se sušeným droždím a cukrem. Odložíme na pár minut stranou a necháme vzejít kvásek. 

2. Přilijeme mléko, přidáme vajíčko i rozpuštěné máslo a mícháme tak dlouho, až se vše spojí. Přidáme sůl a mouku a pár minut prohněteme. Vznikne nám hladké elastické těsto. 

3. Přendáme ho do čisté mísy vytřené olejem, překryjeme potravinářskou folií a necháme na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu. Bude to trvat asi dvě hodiny. 

4. Jakmile těsto nabyde, vyklopíme ho na pomoučený vál a vyválíme plát vysoký asi 1 - 1,5 centimetru. Ten rozkrájíme pomoučeným rádlem nebo nožem na čtverečky o velikost zhruba 3,5 x 3,5 centimetru a urychleně je smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě rozehřátého řepkového oleje. 

5. Usmažené čtverečky opatrně vytáhneme, necháme zcela vychladnout a zasypeme vysokou vrstvou moučkového cukru. Příjemným překvapením pro jedlíky bude, pokud beignets navíc posypete limetkovou kůrou.