Beignets

Tyhle nadýchané koblihové čtverečky jsou doma na jihu USA, konkrétně v New Orleans, kde na ně domorodci strojí fronty před legendárním Café du Monde. Vy si je ale můžete vyzkoušet klidně i doma, ve vlastní kuchyni a trochu toho exotického řízu jim dodat díky limetce.
Suroviny:
- 60 ml vlažné vody
- 5 g sušeného droždí
- 20 g krupicového cukru
- 45 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- 20 g rozpuštěného másla
- ½ lžičky soli
- 300 g polohrubé mouky
- 700 ml řepkového oleje
- moučkový cukr
- limetková kůra
Postup:
1. Vlažnou vodou smícháme ve větší míse (ideálně od robotu) se sušeným droždím a cukrem. Odložíme na pár minut stranou a necháme vzejít kvásek.
2. Přilijeme mléko, přidáme vajíčko i rozpuštěné máslo a mícháme tak dlouho, až se vše spojí. Přidáme sůl a mouku a pár minut prohněteme. Vznikne nám hladké elastické těsto.
3. Přendáme ho do čisté mísy vytřené olejem, překryjeme potravinářskou folií a necháme na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu. Bude to trvat asi dvě hodiny.
4. Jakmile těsto nabyde, vyklopíme ho na pomoučený vál a vyválíme plát vysoký asi 1 - 1,5 centimetru. Ten rozkrájíme pomoučeným rádlem nebo nožem na čtverečky o velikost zhruba 3,5 x 3,5 centimetru a urychleně je smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě rozehřátého řepkového oleje.
5. Usmažené čtverečky opatrně vytáhneme, necháme zcela vychladnout a zasypeme vysokou vrstvou moučkového cukru. Příjemným překvapením pro jedlíky bude, pokud beignets navíc posypete limetkovou kůrou.
