Bazalkové risotto se špenátem

16.04.2020

"Viva Italia!," jakoby volalo tohle krémové risotto, které je typické vyváženou souhrou kulatozrnné rýže, vyzrálého parmezánu a voňavé bazalky. Tak zavolejte taky a nezapomeňte si k tomu dát i skleničku prosecca.


Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 150 g pancetty (případně anglické slaniny)
  • 400 g kulatozrnné rýže (ideálně arborio, carnaroli nebo vialone nano)
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g baby špenátu
  • 70 g parmezánu
  • 30 g másla
  • 3 lžíce bazalkového pesta
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. V kastrůlku si přivedeme těsně k bodu varu zeleninový vývar.

2. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej se lžící másla a necháme na něm zpěnit na drobno nakrájenou šalotku. Přidáme také na drobno nakrájenou pancettu a necháme orestovat dozlatova.

3. Do pánve přisypeme rýži, za občasného míchání pár minut orestujeme a přilijeme k ní bílé víno. Promícháme a necháme odpařit alkohol. 

4. K základu na risotto začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar. 

Vždy přilijeme naběračku, promícháme a jakmile rýže vývar vstřebá, přidáme další naběračku vývaru, a to děláme tak dlouho, až máme rýži uvařenou téměř al dente.

5. Přidáme opraný špenát, parmezán a máslo. Důkladně promícháme a jakmile špenát zavadne, nezapomeneme risotto přivést k dokonalosti bazalkovým pestem a dochutit solí a pepřem.