Bazalkové risotto se špenátem
"Viva Italia!," jakoby volalo tohle krémové risotto, které je typické vyváženou souhrou kulatozrnné rýže, vyzrálého parmezánu a voňavé bazalky. Tak zavolejte taky a nezapomeňte si k tomu dát i skleničku prosecca.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 šalotka
- 150 g pancetty (případně anglické slaniny)
- 400 g kulatozrnné rýže (ideálně arborio, carnaroli nebo vialone nano)
- 100 ml bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g baby špenátu
- 70 g parmezánu
- 30 g másla
- 3 lžíce bazalkového pesta
- sůl
- pepř
Postup:
1. V kastrůlku si přivedeme těsně k bodu varu zeleninový vývar.
2. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej se lžící másla a necháme na něm zpěnit na drobno nakrájenou šalotku. Přidáme také na drobno nakrájenou pancettu a necháme orestovat dozlatova.
3. Do pánve přisypeme rýži, za občasného míchání pár minut orestujeme a přilijeme k ní bílé víno. Promícháme a necháme odpařit alkohol.
4. K základu na risotto začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar.

Vždy přilijeme naběračku, promícháme a jakmile rýže vývar vstřebá, přidáme další naběračku vývaru, a to děláme tak dlouho, až máme rýži uvařenou téměř al dente.
5. Přidáme opraný špenát, parmezán a máslo. Důkladně promícháme a jakmile špenát zavadne, nezapomeneme risotto přivést k dokonalosti bazalkovým pestem a dochutit solí a pepřem.
