Bábovka s vaječným likérem

27.12.2020

Vánoce pro letošní rok pomalu ale jistě vzali za své. Pokud se jich ale nechcete jen tak vzdát, ovoňte si bábovku třeba zbylým vaječným likérem. Rozhodně neprohloupíte!


Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 50 g škrobu (kukuřičného či bramborového)
  • 5 vajíček
  • 230 g cukru 
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného likéru

Postup:

1. V první řadě si připravíme formu na bábovku - ideální je ji vymazat máslem a vysypat trochou mouky či bramborového škrobu. 

2. Mouku nasypeme do misky, přidáme k ní kypřící prášek i škrob a zlehka promícháme.

3. Do větší mísy rozklepneme vajíčka, přidáme oba druhy cukru a vše společně vyšleháme do nadýchané světlé pěny.

4. Šleháme stále dál a zároveň tenkým pramínkem postupně přilijeme a zašleháme olej a následně i vaječný likér.

5. Ke vzniklému těstíčku přisypeme v několika dávkách moučnou směs a promícháme, aby se vše spojilo do jednolitého těsta. To nalijeme do formy na bábovku a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut. Pak už stačí jen vyklopit a nechat zcela vychladnout.