Bábovka s arašídovým máslem
Jsou jen dva typy lidí. Jedni arašídové máslo milují a druzí ho nenávidí. Doma se v tomto ohledu popravdě moc neshodneme, ale znáte to. Alespoň víc zbyde!
- 300 g polohrubé mouky
- 5 g kypřícího prášku do pečiva
- 3 g jedlé sody
- špetka soli
- 120 g změklého másla
- 200 g třtinového cukru
- 300 g jemného arašídového másla
- 1 vanilkový lusk
- 4 vejce (M)
- 240 g mléka
- 100 g mléčné čokolády
- 1 lžíce rostlinného oleje (řepkový nebo slunečnicový)
- arašídy na ozdobu
Postup:
1. V misce smícháme mouku s kypřícím práškem, sodou a špetkou soli. Odložíme stranou.
2. Do větší mísy dáme změklé máslo, přisypeme cukr a vyšleháme do podoby nadýchaného krému. Přidáme arašídové máslo, semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a promícháme. Jedno po druhém zapracujeme také vajíčka.
3. Do máslového základu v několika dávkách postupně přisypeme a zapracujeme moučnou směs a mléko k tomu. Promíchneme jen tak, aby se všechny suroviny spojily dohromady.
4. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi hodinku.
5. Hotovou bábovku necháme chvilku uležet ve formě, postačí jí půl hodinky, a poté opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
6. A připravíme si čokoládovou polevu. Na vodní lázni rozpustíme čokoládu společně se lžící rostlinného oleje. Vymícháme hladkou lesklou polevu.
7. Bábovku přelijeme čokoládovou polevou, posypeme na hrubo nasekanými arašídy a uložíme na hodinku do lednice. Pak už stačí jen krájet a podávat.

