Bábovka s arašídovým máslem

25.04.2021

Jsou jen dva typy lidí. Jedni arašídové máslo milují a druzí ho nenávidí. Doma se v tomto ohledu popravdě moc neshodneme, ale znáte to. Alespoň víc zbyde!


Suroviny:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 3 g jedlé sody
  • špetka soli
  • 120 g změklého másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 300 g jemného arašídového másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 vejce (M)
  • 240 g mléka
  • 100 g mléčné čokolády
  • 1 lžíce rostlinného oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • arašídy na ozdobu

Postup:

1. V misce smícháme mouku s kypřícím práškem, sodou a špetkou soli. Odložíme stranou.

2. Do větší mísy dáme změklé máslo, přisypeme cukr a vyšleháme do podoby nadýchaného krému. Přidáme arašídové máslo, semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a promícháme. Jedno po druhém zapracujeme také vajíčka.

3. Do máslového základu v několika dávkách postupně přisypeme a zapracujeme moučnou směs a mléko k tomu. Promíchneme jen tak, aby se všechny suroviny spojily dohromady.

4. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi hodinku.

5. Hotovou bábovku necháme chvilku uležet ve formě, postačí jí půl hodinky, a poté opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

6. A připravíme si čokoládovou polevu. Na vodní lázni rozpustíme čokoládu společně se lžící rostlinného oleje. Vymícháme hladkou lesklou polevu.

7. Bábovku přelijeme čokoládovou polevou, posypeme na hrubo nasekanými arašídy a uložíme na hodinku do lednice. Pak už stačí jen krájet a podávat.