Bábovka Red Velvet

26.11.2020

Ikona americké cukrařiny. Alespoň já tak vnímám proslulý Red Velvet. Povětšinou je k vidění v podobě nadmíru působivého dortu, ve kterém se střídají vrstvy červeného piškotu a kontrastního bílého krému. V jednoduchosti je ale síla, a tak jsem červené těsto raději nalila do formy na bábovku. A rozhodně nelituju!


Suroviny:

  • 385 g polohrubé mouky
  • 30 g holandského kakaa
  • 6 g soli
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 220 g krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • 90 g červeného potravinářského barviva (ideálně gelového)
  • 280 g kysaného podmáslí
  • 10 g jedlé sody
  • 10 g kvasného octa

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si formu na bábovku - když ji vymažete a vysypete moukou, neuděláte chybu.

2. Do misky prosejeme mouku, kakao i sůl a promícháme.

3. Do vyšší mísy, ideálně té od robotu, nalijeme olej, přidáme cukr, vejce a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Zlehka prošleháme a přilijeme i potravinářské barivo.

4. K červené tekuté hmotě přisypeme v několika dávkách moučnou směs a jakmile ji zapracujeme, v několika dávkách přilijeme také kysané podmáslí a několikrát prošlehneme, až získáme hladké těsto.

5. Velmi rychle a úsporně vmícháme také jedlou sodu a ocet a poté těstěm naplníme formu na 

bábovku asi do 3/4 a s formou lehce klepneme o linku, abychom se zbavili vzduchových bublin vzniklých šleháním.

6. Pečeme asi hodinku, zkrátka dokud zapíchnutou špejli nevytáhnete ven suchou. Jakmile máme upečeno, bábovku vytáhneme z trouby a necháme alespoň půl hodinky odležet. Poté můžeme opatrně vyklopit na mřížku a nechat vychladnout.

TIP: Bábovku bude stačit jen lehce pocukrovat, pokud ale chcete dodržet severoamerický protokol, připravte si polevu. Stačí smíchat smetanový sýr typu Philadelphia s cukrem a kapkou mléka - ideální je, aby výsledná poleva měla spíše tužší konzistenci. Pak se vám pěkně udrží na bábovce a nesteče dolů. Nahoru ještě přidejte sezónní ovoce a o parádu máte postaráno.