Babiččiny koláče

30.08.2020

Jedna z věcí, která mě na Praze hodně baví, je sortiment pečiva v běžných pekárnách. V každé totiž najdete něco, co se jmenuje moravský koláč. Někdy je s tvarohem, jindy s mákem nebo povidly, často s ovocem. Abych byla upřímná, jak moc je jeho původ spjatý s Moravou vůbec netuším. Moje babička je ale pekla vždycky (a to víte, že z té Moravy jsem:)). Kynuté těsto, tvaroh, hromada rybízu a drobenka. Jak já jsem je vždycky nenáviděla! Rybíz mi hold nikdy nechutnal a popravdě ho úplně nemusím ani dnes. Když mi ale pár koláču před nedávnem babička zase vnutila, nestačila jsem žasnout. Tak jemné, tak nadýchané, tak famozní! Potřebovala jsem si je zkusit sama, a tak babička vytáhla svůj starý sešit a začala listovat zažloutlými stránkami, které kdysi dávno, popsala ještě moje teta. Od té doby si je peču sama. Většinou ale s ostružinami.


Suroviny na těsto:

  • 125 ml vlažného mléka
  • 1/2 vanilkového cukru (4 g)
  • 10 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vaječné žloutky
  • 100 ml oleje
  • špetka soli

Suroviny na náplň:

  • 1 vaječný žloutek
  • 250 g tvarohu (ideálně kostka)
  • 2 vanilkové cukry (14 g)

Suroviny na posypku:

  • ovoce (ideální je nějaké trošku nakyslé - rybíz, ostružiny, meruňky,... Skvěle ale poslouží cokoli - klidně jahody, borůvky či broskve)
  • 40 g másla
  • 40 g cukr
  • 80 g hladké mouky
  • vejce na potření

Postup:
1. Začneme přípravou těsta. Mléko ohřejeme do vlažna (tak, abychom v něm bez problému udrželi prst), přidáme cukr i kvasnice. Promícháme a necháme asi pět minut odstát - droždí se tak aktivuje. 

2. Ke vzniklému "kvásku" přisypeme mouku, přidáme žloutky, olej a špetku soli.

Všechno společně prohněteme a vypracujeme hladké, nelepivé a dost mastné těsto. Necháme alespoň hodinku kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

3. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s vanilkovými cukry a žloutkem.

4. Na drobenku si dáme do misky máslo, cukr a hladkou mouku a rukama zpracujeme drolivou směs.

5. Ovoce omyjeme a podle velikosti buď necháme vcelku nebo nakríjíme na kousky vhodné velikosti.

6. Těsto rozdělíme na deset stejně velkých dílků a z každého z nich si připravíme placičku. Do středu každé z nich dáme lžíci tvarohu, zabalíme na způsob buchty, spoj umačkáme a naplněnou kuličku položíme na plech spojem dolů. Jednotlivé kusy přitom na plech klademe dostatečně daleko od sebe a necháme je ještě jednou vykynout.

7. Vykynuté kuličky opatrně rozplácneme. Dejte pozor, aby vám při manipulaci nepraskly! Pomažeme je vajíčkem rozšlehaným s troškou vody, na povrch rozložíme ovoce, jemně ho vmáčkneme dovnitř a zasypeme drobenkou.

8. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozaltova asi 20 až 25 minut.