Arroz doce
Sladkou rýži můžu, a to v jakékoli podobě. Musím ale přiznat, že tahle portugalská varianta, která voní po skořici a pomerančích, je zdaleka nejlepší.
Suroviny:
- 800 ml mléka
- 80 g cukru
- 1 celá skořice
- kůra z poloviny citronu
- kůra z poloviny pomeranče
- 300 ml vody
- špetka soli
- 150 g kulatozrnné rýže
- 50 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 3 vaječné žloutky
- mletá skořice
- pomeranče
- pistácie
Postup:
1. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme k němu cukr, napůl rozlomenou skořici a kůru z citronu i pomeranče a začneme zahřívat na plotně. Na mírném plamenu postupně přivedeme k varu a necháme pár minut povařit, aby mléko přijalo chuť koření.
2. V druhém, trošku větším kastrůlku přivedeme k varu vodu se špetkou soli a poté do ní přisypeme kulatozrnnou rýži. Promícháme a necháme na středním plameni vařit asi 15 minut - zkrátka až rýže nasákne všechnu vodu.
3. K téměř uvařené rýži přes sítko přilijeme vařící ochucené mléko, promícháme a necháme opět pomalu vařit. Bude to trvat asi 25-30 minut, rýže začne postupně houstnout.
4. Do kastrůlku přilijeme smetanu, přidáme žloutky a za stálého míchání (ideálně metličkou) necháme povařit ještě pár minut.
5. Hotovou rýži buď vylijeme na velký talíř nebo rozlijeme do menších mističek, zaprášíme mletou skořicí, přidáme plátky pomeranče a posypeme pistáciemi. A pak už budete jen žasnout.


