Arroz doce

07.03.2021

Sladkou rýži můžu, a to v jakékoli podobě. Musím ale přiznat, že tahle portugalská varianta, která voní po skořici a pomerančích, je zdaleka nejlepší. 


Suroviny:

  • 800 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 1 celá skořice
  • kůra z poloviny citronu
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 300 ml vody
  • špetka soli
  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 50 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • 3 vaječné žloutky
  • mletá skořice
  • pomeranče
  • pistácie

Postup:

1. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme k němu cukr, napůl rozlomenou skořici a kůru z citronu i pomeranče a začneme zahřívat na plotně. Na mírném plamenu postupně přivedeme k varu a necháme pár minut povařit, aby mléko přijalo chuť koření.

2. V druhém, trošku větším kastrůlku přivedeme k varu vodu se špetkou soli a poté do ní přisypeme kulatozrnnou rýži. Promícháme a necháme na středním plameni vařit asi 15 minut - zkrátka až rýže nasákne všechnu vodu. 

3. K téměř uvařené rýži přes sítko přilijeme vařící ochucené mléko, promícháme a necháme opět pomalu vařit. Bude to trvat asi 25-30 minut, rýže začne postupně houstnout.

4. Do kastrůlku přilijeme smetanu, přidáme žloutky a za stálého míchání (ideálně metličkou) necháme povařit ještě pár minut.

5. Hotovou rýži buď vylijeme na velký talíř nebo rozlijeme do menších mističek, zaprášíme mletou skořicí, přidáme plátky pomeranče a posypeme pistáciemi. A pak už budete jen žasnout.