Trhané vepřové al pastor
Tajemství měkoučkého masa, které rozeberete na vlákna klidně i lžičkou? Pomalý hrnec. Vaření už nemůže být jednodušší! Prostě do něj všechno naházíte a za pár hodin žasnete, jak dobře umíte vařit. Perfektně to funguje třeba s tímhle trhaným vepřovým, které díky čerstvé ananasové šťávě vzdáleně připomíná proslulé mexické al pastor.
Suroviny:
1 lžíce olivového oleje (z pokrutin)
1 kg vepřové bez kosti (plec, krkovice, kýta,...)
1 velká cibule
200 ml čerstvé ananasové šťávy
100 ml BBQ omáčky (my jsme použili Sweet Baby Ray's)
100 g třtinového cukru
2 stroužky česneku
1 lžička uzené mleté papriky
1/2 lžičky sušeného chilli
sůl
čerstvě mletý černý pepř podle chuti
kousek čerstvého ananasu
Postup:
Do pomalého hrnec nalejeme lžíci olivového oleje, přidáme maso v jednom kuse a nadrobno nakrájenou cibuli. Přilijeme ananasovou šťávu, BBQ omáčku a přidáme i cukr, rozmáčknutý česnek, mletou papriku, chilli a také sůl a pepř. Slowcooker nastavíme na nižší intenzitu, časovač na 10 hodin a necháme bublat.
Po uplynutí nastavené doby si ověříme, že je maso skutečně měkké jako máslo a přímo v pomalém hrnci jej pomocí dvou vidliček natrháme. Promícháme se vzniklou marinádou a případně můžeme přidat i kousek na drobnou nakrájeného ananasu.
Hodí se do tacos, tortill i k rýži či nachos. Pokud byste to chtěli udělat jako my, vezměte pytel totopos, vysypte jej na plech a přidejte nastrouhaný cheddar a trhané vepřové. Chvíli zapečte v troubě a navrstvěte s pico de gallo, kostkami avokáda, nakládanými jalapeños a cibulí a zakysanou smetanou. Nakonec zastříkněte limetkovou šťávou a dejte si do nosu. Perfektní k margaritě!

