Trhané vepřové al pastor 

10.11.2025

Tajemství měkoučkého masa, které rozeberete na vlákna klidně i lžičkou? Pomalý hrnec. Vaření už nemůže být jednodušší! Prostě do něj všechno naházíte a za pár hodin žasnete, jak dobře umíte vařit. Perfektně to funguje třeba s tímhle trhaným vepřovým, které díky čerstvé ananasové šťávě vzdáleně připomíná proslulé mexické al pastor.

Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje (z pokrutin)

  • 1 kg vepřové bez kosti (plec, krkovice, kýta,...)

  • 1 velká cibule

  • 200 ml čerstvé ananasové šťávy

  • 100 ml BBQ omáčky (my jsme použili Sweet Baby Ray's)

  • 100 g třtinového cukru

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička uzené mleté papriky

  • 1/2 lžičky sušeného chilli

  • sůl

  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

  • kousek čerstvého ananasu

Postup:

  1. Do pomalého hrnec nalejeme lžíci olivového oleje, přidáme maso v jednom kuse a nadrobno nakrájenou cibuli. Přilijeme ananasovou šťávu, BBQ omáčku a přidáme i cukr, rozmáčknutý česnek, mletou papriku, chilli a také sůl a pepř. Slowcooker nastavíme na nižší intenzitu, časovač na 10 hodin a necháme bublat.

  2. Po uplynutí nastavené doby si ověříme, že je maso skutečně měkké jako máslo a přímo v pomalém hrnci jej pomocí dvou vidliček natrháme. Promícháme se vzniklou marinádou a případně můžeme přidat i kousek na drobnou nakrájeného ananasu.

  3. Hodí se do tacos, tortill i k rýži či nachos. Pokud byste to chtěli udělat jako my, vezměte pytel totopos, vysypte jej na plech a přidejte nastrouhaný cheddar a trhané vepřové. Chvíli zapečte v troubě a navrstvěte s pico de gallo, kostkami avokáda, nakládanými jalapeños a cibulí a zakysanou smetanou. Nakonec zastříkněte limetkovou šťávou a dejte si do nosu. Perfektní k margaritě!