S'more cookie bars

24.11.2025

Jsou křehké a delikátní. V chuti si určitě všimnete náznaku pražených oříšků a příjemně vás překvapí dotek soli, která hravě kontrastuje s výraznou sladkostí. Variaci na oblíbený americký s'more sandwich si upečete klidně doma v pekáčku. Stejně jako oblíbená kempovací sladkost ale ani ona pravděpodobně moc dlouho nevydrží.

    Suroviny:
  • 150 g třtinového cukru
  • 115 g másla pokojové teploty
  • 1 velké vejce (ideálně také pokojové teploty)
  • 1 vanilkový lusk nebo mletá vanilka
  • 145 g hladké mouky
  • 80 g drcených grahamových sušenek 
  • 0,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • dvě špetky soli
  • 100 g čokolády
  • větší marshmallows (ideálně domácí) nebo marshmallow fluff

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C a menší čtvercovou formu (asi 20 × 20 cm) si vyložíme pečicím papírem. 

  2. Ve větší míse elektrickým šlehačem vyšleháme třtinový cukr s máslem do podoby nadýchaného krému. Přidáme vejce a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku (nebo mletou vanilku) a šleháme tak dlouho, až se vše spojí. Přisypeme mouku, drcené sušenky, kypřící prášek do pečiva a dvě špetky soli a v rychlosti promícháme, aby se vše spojilo v hutné lepivé těsto

  3. Do formy vyložené pečícím papírem dáme 2/3 těsta a rukama je rozprostřeme po dně a zlehka umačkáme. Nahoru místo vedle místa rozmístěte velké marshmallows (nebo naneste vrstvu marshmallow fluffu), rovnoměrně zasypte nasekanou čokoládou a povrch poté překryjte zploštělými kusy zbývajícího těsta. Nebojte, není nutné zakrýt celou plochu.

  4. Pečeme asi 25–30 minut, pěkně dozlatova. Jakmile je hotovo, koláč přendáme z pekáčku na mřížku a před krájením necháme zcela vychladnout.