Šlehačková moka roláda
Když jsem byla malá, měli jsme s rodiči v oblibě kakaoovou roládu plněnou šlehačkou, která se v "naší" pekárně prodávala pod názvem VÁNEK. Byla nadýchaná a jemná a naši na ni s radostí občas zajdou dodnes. Já jsem ji ale vyměnila za tuhle o špetičku voňavější variantu. Voňavější přesněji o špetičku exotického koření.
Suroviny na korpus:
- 100 g hořké čokolády
- 80 g mléčné čokolády
- 60 ml espressa
- 5 celých vajec - oddělené bílky a žloutky
- špetka soli
- 50 g krupicového cukru
- 60 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžíce mleté kávy
- 1/2 lžičky Aladinova koření do kávy (nebo skořice)
Suroviny na náplň:
- holandské kakao
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1/2 vanilkového lusku
Postup:
1. Oba druhy čokolády nalámeme na kostičky a rozpustíme na vodní lázni. Zalijeme espressem a vymícháme na hladký krém. Stáhneme z plotny.
2. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do pevného sněhu. Odložíme stranou.
3. V další míse vyšleháme zase žloutky společně s cukrem do nadýchané pěny. Opatrně je vmícháme do rozpuštěné čokolády. Přidáme špaldovou mouku, mletou kávu a voňavé kávové koření.
4. Do čokoládové směsi velmi opatrně, ideálně pomocí stěrky, vmícháme bílkový sníh.

Vymícháme hladké nadýchané těsto a rovnoměrně jej rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15-20 minut - v případě rolády raději méně, protože jakmile ji přepečete, při motání vám může snadno prasknout.
5. Jakmile upečený plát těsta vytáhneme z trouby, přehodíme přes něj čistou navlhčenou utěrku a společně je zarolujeme do pevné rolády. Necháme zcela vychladnout.
6. Vychladlou roládu opatrně rozmotáme, sundáme utěrku a sejmeme i pečící papír. Vnitřní stranu rolády poprášíme souvislou vrstvou holandského kakaa. Smetanu ke šlehání vyšleháme společně se semínky z poloviny vanilkového lusku do tuha, rovnoměrně ji rozprostřeme na roládu zaprášenou kakaem a pevně zarolujeme. Před podáváním necháme několik hodin vychladit v lednici.
