Salmorejo
Na studené polévky jsem definitivně rezignovala, když jsem před lety nedaleko ruského Jekatěrinburgu měla tu čest ochutnat okrošku. Dovedete si představit to překvapení, když jsem letos na jedné ze svých cest potkala v supermarketu salmorejo? Španělská studená polévka z rajčat, bílého chleba a olivového oleje pochází z andaluské Córdoby a rozhodně stojí za to, abyste provětrali mixér.
Suroviny:
- 1 kg rajčat
- 300 g bílého chleba nebo bagety
- 2 stroužky česneku
- 2 špetky soli
- 100 ml extra panenského olivového oleje (čím lepší, tím lepší:))
- 50 ml studené vody
- Vinný nebo jablečný ocet
- Jamón
- Vejce vařené na tvrdo
Postup:
Rajčata omyjeme, nakrájíme na čtvrtiny a dáme do mixéru. Pečivo natrháme na kusy a přidáme ho k rajčatům společně s česnekem, solí, olejem a vodou. Rozmixujeme do hladka. V případě potřeby můžeme přidat ještě trochu vody, abychom získali skutečně hebký krém.
Podle chuti můžeme doladit solí nebo octem. Před podáváním doplníme na kostky nakrájeným jamónem a nastrouhaným vajíčkem.

