Saffransbullar

11.12.2025

Žluté šafránové houstičky jsou ve Skandinávii krátce před Vánoci oblíbenou klasikou. Osobně si to vysvětluji akutním nedostatkem slunečního svitu a extrémní zálibou ve sladkém pečivu s aromatickým kořením. A protože ve střední Evropě v zimě trpím zhruba tak jako Skandinávci během polární noci, rozhodla jsem se šafránu dát letos také šanci.


Suroviny na náplň:

  • 100 g změklého másla pokojové teploty

  • 100 g krupicového cukru

  • 0,5 lžičky mleté vanilky

  • 0,5 lžíce kukuřičného škrobu (asi 5 g)

Suroviny na těsto:

  • 25 g čerstvého droždí

  • 250 ml mléka pokojové teploty

  • 0,5 g šafránu (je to třeba jeden celý balíček šafránu ze Sonnentoru)

  • 125 g změklého másla pokojové teploty

  • 100 g krupicového cukru

  • 500 g pšeničné mouky

  • ½ lžičky soli

Suroviny na dokončení:

  • 1 vejce

  • špetka soli

  • 1 lžička vody

  • 40 g másla

  • 100 g krupicového cukru

Postup:

  1. V první řadě si připravíme náplň. Do větší mísy si dáme máslo, cukr, vanilku a kukuřičný škrob. Vyšleháme do hladké a dobře roztíratelné pasty a odložíme stranou.

  2. Do mísy (ideálně od robotu) si rozdrobíme droždí a zalijeme jej mlékem pokojové teploty. Důkladně promícháme, aby se zcela rozpustilo. Přidáme šafrán, a ještě jednou promíchneme. Necháme alespoň 30 minut odstát – kvasnice se za tu dobu proberou k životu a šafrán pustí barvu.

  3. Do mísy s šafránovým rozkvasem přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, cukr a polovinu mouky. Vypracujeme hodně lepivé těsto, do kterého postupně zapracujeme zbytek mouky a sůl. Hněteme v robotu alespoň 10 minut (ručně případně samozřejmě déle) a vypracujeme hladké nadýchané těsto, které bude na dotek stále lehce lepit.

  4. Vzniklé těsto rozválíme na obdélník o rozměru asi 25 × 30 cm a rovnoměrně na něj rozetřeme náplň. Z delší strany obdélník srolujeme do pevné rolády, kterou nakrájíme na asi 1,5 cm silná kolečka. Na plech vyložený pečícím papírem můžeme klidně vyskládat takto, jen jim musíme dát dostatečný prostor. Nebo můžeme tvarování trochu pozměnit – každé kolečko rolády lehce protáhneme do oválu a oba jeho konce otočíme proti sobě – vznikne jakýsi uzel nebo esíčko. Ta pak vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem – pohodlně se vejde asi šest kusů.

  5. Esíčka překryjeme čistou utěrkou a necháme kynout 2–3 hodiny při pokojové teplotě. Jakmile dostatečně zvětší objem, předehřejeme troubu s horním a dolním ohřevem (bez horkovzduchu) na 200 °C. V misce si smícháme vajíčko se solí a vodou, prošleháme a vzniklou směsí potřeme jednotlivé kousky pečiva. Pečeme po jednom plechu uprostřed trouby pěkně dozlatova – bude to trvat asi 15 minut.

  6. Necháme zcela vychladnout. Poté v kastrůlku pomalu rozpustíme máslo, každý bochánek s ním potřeme a obalíme v krupicovém cukru.