Pralinée z černého sezamu
Jsem velkým fanouškem pralinée. Pastu z karamelizovaných oříšků podle mě prostě jen tak něco nepřekoná a je jedno, jestli použijete lískáče, pistácie, mandle nebo vlašské ořechy. Už dlouho jsem ale přemýšlela o tom, co by se asi stalo, kdybyste stejnou péči věnovali semínkám – třeba těm sezamovým...
Suroviny:
110 g černého sezamu
60 g cukru
špetka soli
20 ml chutově neutrálního rostlinného oleje
Postup:
Do kastrůlku se širokým dnem nasypeme cukr a necháme jej na mírném plameni zkaramelizovat do podoby jantarově zlatého tekutého karamelu. Stáhneme z plotny, nasypeme do něj sezamová semínka a důkladně promícháme, aby karamel sezam pěkně obalil. Obsah kastrůlku poté vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřeme a necháme zcela vychladnout.
Sezamový karamel nalámeme do nádoby výkonného mixéru, přidáme špetku soli a olej a na etapy rozmixujeme na hladkou pastu. Bude to chtít dost trpělivosti a strategie, výsledek ale stojí za to. Uplatní se třeba při plnění dortů, croissantů či palačinek.

