Polvorones

04.12.2025

Když jsme se doma letos začínali bavit o Vánocích, padlo jedno přání na cukroví – španělské polvorones. Prý chutnají podobně jako vanilkové rohlíčky. Hračka, pomyslela jsem si. Zpětně musím říct, že zrovna tyhle sušenky jsou rozhodně to nejdivnější, co jsem kdy pekla!


Suroviny:

  • 125 g loupaných mandlí

  • 500 g hladké mouky

  • 250 g másla

  • 0,5 lžičky mleté skořice

  • 250 g moučkového cukru + něco navíc na pocukrování

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mandle nasypeme do mixéru a rozmixujeme na hladkou moučku. Smícháme s pšeničnou moukou, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme pět minut v troubě, abychom směs zbavili přebytečné vlhkosti. Poté necháme zcela vychladnout.

  2. Máslo vyšleháme do podoby hladkého krému, přidáme skořici, cukr a přepečenou směs mouky a mandlí. Důkladně propracujeme do podoby jemné drobenky. Tu pak vysypeme na pracovní plochu, zlehka propracujeme a ano, přesně tak vypadá hotové těsto. Navrstvíme na hromádku o výšce asi 2,5-3 cm, přiklopíme plechem (nebo třeba pečícím kamenem, pokud máte) a silo stlačíme. Z takto udusané drobenky pak vykrájíme kolečka s průměrem 4 nebo 5 cm a opatrně je přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. 

  3. Zbývající drobenku znovu načechráme, znovu navrstvíme a znovu udusáme, dokud ji kompletně nezpracujeme na kolečka. Ta pak ve vyhřáté troubě pečeme 10 minut, až nám lehce zezlátnou okraje. Poté vytáhneme, necháme zcela vychladnout a povrch důkladně pocukrujeme moučkovým cukrem.