Pistáciový mramorový chlebíček
Některé dezerty jsou prostě věčné. Mramorový chlebíček je rozhodně jedním z nich. Když ho navíc vylepšíte smetanou a pistáciemi, dost možná už nebudete chtít jinak.
Suroviny:
100 g změklého másla
300 g cukru
3 velká vejce
130+20 ml smetany ke šlehání
240 g hladké mouky
8 g prášku do pečiva
4 g soli
90 g 100% pistáciového másla
15 g prosátého holandského kakaa
100 g nasekané hořké čokolády 70 %
100 g nasekané mléčné čokolády
50 g kakaového másla (případně řepkového oleje)
30 g nasekaných pistácií
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C a formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem. Ve větší míse vyšleháme povolené máslo s cukrem do světlé nadýchané hmoty. Jedno po druhém do ní zapracujeme všechna vejce a důkladně propracujeme.
Ke vzniklé směsi přilijeme 130 ml smetany, přidáme mouku, kypřící prášek a sůl. Zlehka promíchneme, aby se jednotlivé suroviny propojily. Pozor ale, abyste nepřešlehali.
Vzniklé těsto rozdělíme na poloviny do dvou misek – do jedné vmícháme pistáciové máslo, do té druhé zbývajících 20 ml smetany a holandské kakao.
Obě těsta postupně navrstvíme do připravené formy, můžeme ještě příležitostně projet vidličkou či špejlí, abychom ještě zvýraznili mramorování.
Pečeme asi 40–45 minut – zkrátka tak dlouho, až nám zapíchnutá špejle vyjde ven suchá. Poté vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout úplně.
Na polevu nad vodní lázní rozpustíme obě čokolády s kakaovým máslem, vmícháme nasekané pistácie a rovnoměrně jí přelijeme chlebíček. Dáme alespoň na hodinku zpevnit do lednice a máme hotovo.

