Pistáciový mramorový chlebíček

29.09.2025

Některé dezerty jsou prostě věčné. Mramorový chlebíček je rozhodně jedním z nich. Když ho navíc vylepšíte smetanou a pistáciemi, dost možná už nebudete chtít jinak.


Suroviny:

  • 100 g změklého másla

  • 300 g cukru

  • 3 velká vejce

  • 130+20 ml smetany ke šlehání

  • 240 g hladké mouky

  • 8 g prášku do pečiva

  • 4 g soli

  • 90 g 100% pistáciového másla

  • 15 g prosátého holandského kakaa

  • 100 g nasekané hořké čokolády 70 %

  • 100 g nasekané mléčné čokolády

  • 50 g kakaového másla (případně řepkového oleje)

  • 30 g nasekaných pistácií

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C a formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem. Ve větší míse vyšleháme povolené máslo s cukrem do světlé nadýchané hmoty. Jedno po druhém do ní zapracujeme všechna vejce a důkladně propracujeme.

  2. Ke vzniklé směsi přilijeme 130 ml smetany, přidáme mouku, kypřící prášek a sůl. Zlehka promíchneme, aby se jednotlivé suroviny propojily. Pozor ale, abyste nepřešlehali.

  3. Vzniklé těsto rozdělíme na poloviny do dvou misek – do jedné vmícháme pistáciové máslo, do té druhé zbývajících 20 ml smetany a holandské kakao.

  4. Obě těsta postupně navrstvíme do připravené formy, můžeme ještě příležitostně projet vidličkou či špejlí, abychom ještě zvýraznili mramorování.

  5. Pečeme asi 40–45 minut – zkrátka tak dlouho, až nám zapíchnutá špejle vyjde ven suchá. Poté vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout úplně.

  6. Na polevu nad vodní lázní rozpustíme obě čokolády s kakaovým máslem, vmícháme nasekané pistácie a rovnoměrně jí přelijeme chlebíček. Dáme alespoň na hodinku zpevnit do lednice a máme hotovo.