Pistáciové linecké cukroví

01.12.2025

Když jsem byla malá, linecké jsem prostě milovala. Nevím, zda to byly ty tvary, to barevné okénko, nebo ta sladká marmeláda neurčité chuti uvnitř. Troufnu si ale říct, že to byl můj nejoblíbenější kousek vánočního cukroví. Mám ho samozřejmě ráda i dnes, proč ale nezkusit trošku zaexperimentovat a marmeládu nevyměnit za pistácie?

Suroviny:

  • 100 g vyloupaných nesolených pistácií

  • 230 g hladké mouky + něco málo na podsypávání

  • Dvě špetky soli

  • 150 g změklého másla pokojové teploty

  • 120 g krupicového cukru

  • 1 vejce

  • semínka z poloviny vanilkového lusku

  • 220 g sladkého pistáciového krému

  • bílá čokoláda a hrubě nasekané pistácie na dokončení

Postup:

  1. Den před pečením rozmixujeme pistácie na "mouku" a smícháme je v misce s pšeničnou moukou a solí.

  2. Ve velké míse (ideálně od robotu) utřeme máslo pokojové teploty společně s cukrem do podoby hladkého světlého krému. Přidáme vejce, prošleháme a poté zapracujeme připravenou sypkou směs. Vypracujeme hladké těsto, které bude dost měkké. Zabalíme jej proto do potravinářské folie a uložíme přes noc do lednice.

  3. Na druhý den těsto vytáhneme z lednice, vyválíme na stejnoměrný pláto výšce asi 3-5 mm a vykrájíme z něj libovolné tvary – nezapomeňte, že musí párovat, takže každá sušenka potřebuje kamaráda s okýnkem. Ty rovnou klademe na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile máme vykrájeno, připravené plechy uložíme znovu do lednice, a to alespoň na hodinu (klidně to tam ale zvládnou i déle) – jak jsem zmínila, těsto je velmi měkké. Tímto krokem jim tak pomůžete si při pečení zachovat tvar :)))

  4. Troubu s horkovzduchem předehřejeme na 160 C° a každý plech pečeme asi 10-15 minut v závislosti na výšce a velikosti sušenek. V polovině pečení můžete plechy také otočit, abyste měli jistotu rovnoměrného propečení.

  5. Sušenky necháme zcela vychladnout. Kousky s otvorem uprostřed vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, ozdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou a zaprášíme nasekanými pistáciemi. Uložíme na chvilku do lednice. V mezičase potřeme plné kousky pistáciovým krémem a následně je přiklopíme ozdobenými kousky s otvorem uprostřed.