Pan de jamón

Venezuelský vánoční chleba je nacpaný šunkou, rozinkami a olivami. Co je ale hlavní – mezi vším tím cukrovím, kapry a bramborovými saláty vám určitě přijde vhod. Jeho historie sahá až do roku 1905, kdy jej vymyslel majitel jedné s pekáren v Caracasu. Podle všeho do něj ale dal jen šunku, takže pokud náhodou nefandíte olivám nebo rozinkám, tak je klidně můžete vynechat. Originál byl stejně bez nich!:)
Suroviny:
250 ml vlažné vody
17 g čerstvého droždí
500-600 g hladké mouky (+ něco málo na poprášení pracovní plochy)
30 g sušeného mléka
40 g krupicového cukru
15 g soli
2 vejce
60 g rozpuštěného másla
400 g uzené šunky
100 g anglické slaniny
35 g rozinek
70 g zelených oliv (ideálně plněných červenou papričkou)
5 g strouhané panely = 1 lžička
15 g vody = 1 lžíce
1 vejce
Postup:
Do misky si nalijeme vlažnou vodu a rozdrobíme do ní čerstvé droždí. Promícháme vidličkou, aby se zcela rozpustilo a odložíme asi na 10 minut stranou.
Ve větší misce (ideálně v míse od robotu) si pro začátek smícháme 500 g mouky se sušeným mlékem, cukrem a solí. Uprostřed uděláme ďolík, do kterého rozklepneme obě vajíčka a vlijeme vodu s aktivovanými kvasnicemi. Důkladně propracujeme – můžete samozřejmě ručně, robot s hnětacím hákem je v tomto případě ale k nezaplacení. Vytvoříme jemné a elastické těsto, do kterého zapracujeme také rozpuštěné máslo. Pokud se vám výsledné těsto v této fázi zdá příliš tekuté, nechte ho v robotu a postupně za stálého hnětení přidávejte další mouku, až dosáhnete struktury, se kterou se vám bude dobře pracovat. Na závěr těsto ještě na pracovní ploše propracujte ručně, uložte ho zpět do mísy, překryjte navlhčenou utěrkou a nechte na teplé místě asi hodinu a půl kynout.
Troubu s horkovzduchem předehřejeme na 150 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučenou pracovní plochu a vyválíme poměrně velký obdélník. Okraje můžeme seříznout, abychom jej srovnali a použít je v závěru pro zdobení.
Na povrch obdélníku rozprostřeme šunku a slaninu, pohodíme rozinky a zelené olivy a z delší srolujeme do podoby rolády – chceme ji poměrně dobře utaženou. Hranu smáčkneme a umístíme na dno rolády, konce založíme, povrch můžeme ozdobit dekorací z odřezků. Roládu následně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na několika místech ji propíchneme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 20 minut.
V menší misce si rozpustíme lžičku panely ve lžíci vody. Přidáme vajíčko a rozšleháme. Po prvních dvaceti minutách v troubě pan de jamón vytáhneme, pomašlujeme vajíčkem s panelou a dáme dopéct pěkně dozlatova – bude to trvat dalších 20 minut. Pak už ale máme hotovo. Před krájením bych doporučila nechat zcela vychladnout.
