Linguini s cuketovou omáčkou
22.09.2025
Pokud máte osobní zkušenosti s pěstováním cuket, je vám nepochybně jasné, že to není vůbec legrace. Na svém vrcholu totiž zvládnou poskytnout neuvěřitelné množství plodin, které navíc poměrně rychle dosahují monstrózních rozměrů. Jasně, vůbec nejlepší jsou ty drobné, křehké, křupavé mladé cuketky nebo dokonce cuketové květy! Pokud vám ale nějaká ta rostlinka přeroste přes hlavu, neváhejte ji také uvařit. Třeba jako omáčku na těstoviny.
Suroviny:
- 25 g olivového oleje
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 750 g cukety
- 3 menší snítky bazalky
- linguini (nebo jiné těstoviny)
- 1 vaječný žloutek
- 15 g strouhaného parmezánu
- sůl
- černý pepř
- burrata
Postup:
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm najemno nakrájené šalotky a stejně jemně nasekaný česnek. Jakmile se rozvoní, přidáme k nim nadrobno nakrájenou cuketu. Opečeme pěkně dozlatova, osolíme a společně s bazalkou dáme do mixéru. Rozmixujeme do podoby hladkého krému, se kterým můžeme hned vařit dál, nebo jej můžeme nechat vychladnout a zamrazit na horší časy.
- Pokud vaříme dál, tak si dle návodu na obalu uvaříme těstoviny tak, aby byly al dente. Do pánve si nabereme cuketovou omáčku (použila jsem 100 g na jednu porci), zahřejeme a jakmile začne pěkně bublat, přidáme k ní uvařené těstoviny a pár lžic škrobové vody, ve kterých jsme těstoviny vařili. Důkladně promícháme.
- V misce zlehka prošleháme vaječný žloutek s parmezánem, solí a černým pepřem (jako bychom to udělali na pasta carbonara) a následně vmícháme do těstovin s cuketou. Pánev hned stáhneme z plotny, ještě párkrát promíchneme a můžeme podávat. Ideálně s čerstvou burratou (případně i s pěkně vypečenou slaninou nasekanou či rozmixovanou nadrobno).

