Ledový čaj s jablkem a bazalkou
První týden září máme úspěšně za sebou a nelze předstírat, že na stromech nezačíná žloutnout první listí. Léta se ale pořád odmítám vzdát, a tak v lednici chladím ledový čaj. Díky bazalce a jablku však už trochu uzemněný.
Suroviny:
1 svazek bazalky (5-6 vzrostlých stonků)
15 g třtinového cukru
1000 ml vody
2 sáčky černého čaje (skvěle funguje například English Breakfast)
1 jablko
led
Postup:
Do džbánu, konvice nebo velké zavařovací sklenice dáme bazalku, přisypeme cukr a důkladně je spolu pomačkáme – ideální je k tomu samozřejmě koktejlový muddler, ale dobře poslouží i dřevěná vařečka.
Bazalkový základ zalijeme vodou, přidáme čaj a nadrobno nakrájené (oloupané jablko). Pokud máte po ruce jablko z bioprodukce, klidně přidejte i slupku. Promíchejte, uzavřete a uložte alespoň do druhého dne do lednice.
Na druhý den ledový čaj přecedíme a podáváme se spoustou ledu a čerstvou bazalkou.

