Ledový čaj s jablkem a bazalkou

08.09.2025

První týden září máme úspěšně za sebou a nelze předstírat, že na stromech nezačíná žloutnout první listí. Léta se ale pořád odmítám vzdát, a tak v lednici chladím ledový čaj. Díky bazalce a jablku však už trochu uzemněný. 


Suroviny:

  • 1 svazek bazalky (5-6 vzrostlých stonků)

  • 15 g třtinového cukru

  • 1000 ml vody

  • 2 sáčky černého čaje (skvěle funguje například English Breakfast)

  • 1 jablko

  • led

Postup:

  1. Do džbánu, konvice nebo velké zavařovací sklenice dáme bazalku, přisypeme cukr a důkladně je spolu pomačkáme – ideální je k tomu samozřejmě koktejlový muddler, ale dobře poslouží i dřevěná vařečka.

  2. Bazalkový základ zalijeme vodou, přidáme čaj a nadrobno nakrájené (oloupané jablko). Pokud máte po ruce jablko z bioprodukce, klidně přidejte i slupku. Promíchejte, uzavřete a uložte alespoň do druhého dne do lednice.

  3. Na druhý den ledový čaj přecedíme a podáváme se spoustou ledu a čerstvou bazalkou.