Jednoduchý naan

27.10.2025

Jsem dlouholetým fanouškem indické kuchyně. O autenticitě se dá samozřejmě spekulovat, ale upřímně? Nemám žádné ambice se hádat! Všichni tušíme, že cokoli, co si v Evropě můžeme objednat v indické restaurace je pravděpodobně vysoce poevropštělou variantou. Je mi to ale úplně fuk. DEJTE MI (cokoli, čemu říkáte) DAL a budu spokojená. Pokud mám být ale upřímná, jakýkoli pokus uvařit si "Indii" doma ale zatím vždy selhal. Chutě neodpovídají, koření není dostatečně výrazné, čočka není dost měkká. S naanem je to ale docela jiná písnička. Jasně, nemám doma tandoor, jasně, originální receptura se pravděpodobně taky dost liší, ale i v tomhle případě je mi to docela fuk. Tento jednoduchý naan je za mě prostě povedená variace na indický placatý chleba, ke které potřebujete jen minimum času a ještě méně ingrediencí. Výsledek vás ale naprosto šokuje.

Suroviny:

  • 250 g řeckého jogurtu

  • 250 g hladké mouky

  • balíček kypřícího prášku do pečiva (je to 12 g)

  • špetka soli

  • ghí na opékání

  • rozpuštěné bylinkové máslo na potření


Postup:

  1. Jogurt, mouku a kypřící prášek dejte společně do mísy a vypracujte těsto. Vyklopte si ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a důkladně propracujte – dejte tomu klidně pět minut.

  2. Vzniklé těsto uložte do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte pár hodin odpočinout při pokojové teplotě. Budou stačit dvě až tři hodiny. 

  3. Odpočinuté těsto znovu vyklopte na pracovní plochu, rozdělte na čtyři stejně velké dílky a z každého z nich vypracujte kuličku. Tu následně rozválejte na požadovaný tvar – placka může být kulatá, nebo klidně vytažená do delšího trojúhelníku.

  4. Rozehřejte si pánev, přidat lžičku ghí a jakmile se rozpustí a začne chytat barvu, položte na něj připravený plát těsta. Opékejte, až spodní strana zpevní, začne chytat zlaté zbarvení a vytvářet bubliny. Pokud se bubliny opečou až do černa, ničemu to nevadí – je to žádoucí. Poté placku otočte, stejně ji opečte i z druhé strany a sundejte z pánve. Potřete bylinkovým máslem (můžete přihodit i trošku sušeného chilli či čerstvého koriandru) a je hotovo.