Jahody se šlehačkou a mátovým cukrem
Dát si po třicítce jen tak jahody se šlehačkou je pro mě takovej malej návrat ke kořenům. Naposledy mi je dělali naši, když jsem byla malá a zpravidla jen vše vhodili do mixéru a udělali koktejl. Já se rozhodla jahody nemixovat a raději k nim přidat bylinkovej cukr. A funguje to docela totožně. Život už sice nikdy nebude stejnej, jako když vám bylo deset, dvacet ani třicet, ale s jahodama se šlehačkou bude zase na chvíli chutnat jako když byl svět ještě v pořádku. A kdo ví, třeba vám zrovna jahody se šlehačkou dodaj kuráž vybudovat si život ještě jednou, docela jinak, úplně od znova. Třeba zrovna tak, jak jste ho vždycky chtěli mít.
Suroviny:
500 g čerstvých jahod
125 g tučné smetany ke šlehání
125 g mascarpone
50 g + 10 g cukru
5 menších snítek máty
Postup:
1. Jahody omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a rozložíme na větší talíř.
2. V hmoždíři utřeme většinu cukru s mátovými lístky. Poté lžičkou vmícháme zbývajících 10 g a bylinkový cukr rozvrstvíme na jahody.
3. Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha, přidáme mascarpone a ještě jednou prošlehneme, aby se nám vše spojilo v nadýchaný krém. Pozor ale, abyste nepřešlehali. Pevným smetanovým krémem překryjeme jahody a máme hotovo.

