Humingbird cake

28.07.2025

Mimořádně bohatý, mimořádně šťavnatý a taky mimořádně sladký. Alespoň tak na mě zapůsobil Humingbird cake. Dort původně z Jamajky si v USA 70. let získal tolik fanoušků, že se stal jedním z národních pokladů a dnes se dá považovat za nedílnou součást tamní kuchyně. K nám proniká jen zvolna a ne vždy pod svým originálním názvem – čas od času se překládá jako dort Kolibřík. Ať už mu ale chcete říkat tak nebo onak, jedno je jisté. Rozhodně stojí za hřích. 


Suroviny na korpus:

  • 100 ml olivového oleje

  • 170 g hladké mouky

  • 5 g kypřícího prášku do pečiva

  • 0,5 čajové lžičky skořice

  • 175 g třtinového cukru

    175 g třtinového cukru
  • špetka soli

    špetka soli
  • 2 přezrálé banány

  • 200 g ananasu nakrájeného na drobno

  • 1 větší vejce

  • 1 vanilkový lusk

  • 30 g hrubě nasekaných pekanových ořechů

Suroviny na krém:

  • 250g moučkového cukru

  • 125g povoleného másla pokojové teploty

  • 200g smetanového sýra

  • kůra a šťáva z 1 limetky

Suroviny na dokončení:

  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g pekanových ořechů
  • špetka soli
  • čerstvého ovoce

Postup:

1.           V první řadě předehřejeme troubu na 180 °C a dortovou formu o průměru 23 cm (nebo velikostně odpovídající hranatý plech) vyložíme pečícím papírem. 

2.            Mouku společně s kypřícím práškem a skořicí prosejeme do mísy, přidáme cukr a špetku soli, promícháme a odložíme stranou.

3.            Do větší mísy vložíme oloupané banány, rozmačkáme je vidličkou a přidáme k nim nakrájený ananas, semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku, olej a rozklepnutá vajíčka. Důkladně promícháme – můžeme použít klidně i ruční mixér – a poté vmícháme suché suroviny, které jsme si předem připravili do menší misky. 

4.            Přisypeme i hrubě nasekané pekanové ořechy, rychle promíchneme a dáme péct ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Doporučuji ale sledovat, testovat špejlí (korpus je upečený, když zapíchnutou špejlu vytáhnete suchou) a čas případně přizpůsobit realitě.

5.          Upečený korpus opatrně s pomocí nože vyprostíme z formy a necháme zcela vychladnout. Poté dlouhým nožem horizontálně prořízneme napůl.

6.            Na krém si vezmeme větší misku, prosejeme do ní moučkový cukr, přidáme změklé máslo a elektrickým mixérem vyšleháme světlou nadýchanou hmotu. Opatrně vmícháme smetanový sýr a kůru i šťávu z limetky. Mísu přetáhneme potravinářskou folií a uložíme do lednice.

7.            Na dokončení si připravíme pekany v karamelu – do menšího kastrůlku si nasypeme krupicový cukr a přilijeme k němu trošku vody. Promícháme a na mírném plameni necháme pomalu proměnit ve zlatavý karamel. Přisypeme ořechy, přidáme špetku soli a promícháme, aby se všechny ořechy obalily v karamelu. Poté obsah kastrůlku vyklopíme na talíř vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřeme a necháme zcela vychladnout. Pak je na nás se rozhodnout, zda pekany v karamelu jen rozlámeme na kusy a vytvoříme pekanový brittle nebo rozmixujeme do podoby krémového pekanového praliné.

8.            Pak už zbývá jen sestavit dort – jednu polovinu korpusu použijeme jako dno, pomažeme krémem ze smetanového sýra, přiklopíme druhou polovinou korpusu a pomažeme buď jen vršek, nebo celý dort. Ozdobíme pekanovým karamelem v jakékoli podobě, přidáme čerstvé ovoce a před krájením pořádně vychladíme.