Humingbird cake
Mimořádně bohatý, mimořádně šťavnatý a taky mimořádně sladký. Alespoň tak na mě zapůsobil Humingbird cake. Dort původně z Jamajky si v USA 70. let získal tolik fanoušků, že se stal jedním z národních pokladů a dnes se dá považovat za nedílnou součást tamní kuchyně. K nám proniká jen zvolna a ne vždy pod svým originálním názvem – čas od času se překládá jako dort Kolibřík. Ať už mu ale chcete říkat tak nebo onak, jedno je jisté. Rozhodně stojí za hřích.
Suroviny na korpus:
100 ml olivového oleje
170 g hladké mouky
5 g kypřícího prášku do pečiva
0,5 čajové lžičky skořice
175 g třtinového cukru
175 g třtinového cukrušpetka soli
špetka soli2 přezrálé banány
200 g ananasu nakrájeného na drobno
1 větší vejce
1 vanilkový lusk
30 g hrubě nasekaných pekanových ořechů
Suroviny na krém:
250g moučkového cukru
125g povoleného másla pokojové teploty
200g smetanového sýra
kůra a šťáva z 1 limetky
Suroviny na dokončení:
- 100 g krupicového cukru
- 50 g pekanových ořechů
- špetka soli
- čerstvého ovoce
1. V první řadě předehřejeme troubu na 180 °C a dortovou formu o průměru 23 cm (nebo velikostně odpovídající hranatý plech) vyložíme pečícím papírem.
2. Mouku společně s kypřícím práškem a skořicí prosejeme do mísy, přidáme cukr a špetku soli, promícháme a odložíme stranou.
3. Do větší mísy vložíme oloupané banány, rozmačkáme je vidličkou a přidáme k nim nakrájený ananas, semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku, olej a rozklepnutá vajíčka. Důkladně promícháme – můžeme použít klidně i ruční mixér – a poté vmícháme suché suroviny, které jsme si předem připravili do menší misky.
4. Přisypeme i hrubě nasekané pekanové ořechy, rychle promíchneme a dáme péct ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Doporučuji ale sledovat, testovat špejlí (korpus je upečený, když zapíchnutou špejlu vytáhnete suchou) a čas případně přizpůsobit realitě.

5. Upečený korpus opatrně s pomocí nože vyprostíme z formy a necháme zcela vychladnout. Poté dlouhým nožem horizontálně prořízneme napůl.
6. Na krém si vezmeme větší misku, prosejeme do ní moučkový cukr, přidáme změklé máslo a elektrickým mixérem vyšleháme světlou nadýchanou hmotu. Opatrně vmícháme smetanový sýr a kůru i šťávu z limetky. Mísu přetáhneme potravinářskou folií a uložíme do lednice.
7. Na dokončení si připravíme pekany v karamelu – do menšího kastrůlku si nasypeme krupicový cukr a přilijeme k němu trošku vody. Promícháme a na mírném plameni necháme pomalu proměnit ve zlatavý karamel. Přisypeme ořechy, přidáme špetku soli a promícháme, aby se všechny ořechy obalily v karamelu. Poté obsah kastrůlku vyklopíme na talíř vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřeme a necháme zcela vychladnout. Pak je na nás se rozhodnout, zda pekany v karamelu jen rozlámeme na kusy a vytvoříme pekanový brittle nebo rozmixujeme do podoby krémového pekanového praliné.
8. Pak už zbývá jen sestavit dort – jednu polovinu korpusu použijeme jako dno, pomažeme krémem ze smetanového sýra, přiklopíme druhou polovinou korpusu a pomažeme buď jen vršek, nebo celý dort. Ozdobíme pekanovým karamelem v jakékoli podobě, přidáme čerstvé ovoce a před krájením pořádně vychladíme.
