Grilovaná cuketa s česnekovým jogurtem

04.08.2025

Oblíbený evergreen dlouhých letních večerů během cuketové sezóny. Pokud máte zrovna chuť na něco lehčího, tahle ogrilovaná cuketa v doprovodu jogurtu a bylinek vám nepochybně udělá radost.


Suroviny:

  • 1  menší/středně velká cuketa
  • sůl
  • olivový olej
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 0,5 stroužku česneku
  • pažitka
  • balkánský sýr nebo feta
  • libovolné klíčky


Postup:

  1. Cuketu podélně rozkrojíme a povrch řezu rovnoměrně "vyšrafujeme" nožem. Důkladně osolíme a necháme půl hodiny opotit. Poté z cukety setřeme přebytečnou vodu.
  2. V pánvi rozpálíme menší vrstvu olivového oleje a cukety do něj řezem dolů položíme. Zvolna opékáme několik minut. Jakmile zelenina začne odspodu chytat hezky zlatou barvu, můžeme klidně nechat i trochu (nebo trochu více) připéct a poté otočíme. Pár dalších minut opečeme i ze strany se slupkou. Cuketa musí během tepelné úpravy zcela změknout – nechceme, aby nám uvnitř zůstala syrová.
  3. V mezičase připravíme jogurt. Řecký jogurt společně s rozmačkaným česnekem a nasekanou pažitkou dáme do misky, promícháme a podle chuti osolíme. Rozprostřeme na talíř a poté na něj položíme důkladně orestovanou cuketu. Posypeme rozdrobeným sýrem, přidáme klíčky a máme hotovo.