Grilovaná cuketa s česnekovým jogurtem
04.08.2025
Oblíbený evergreen dlouhých letních večerů během cuketové sezóny. Pokud máte zrovna chuť na něco lehčího, tahle ogrilovaná cuketa v doprovodu jogurtu a bylinek vám nepochybně udělá radost.
Suroviny:
- 1 menší/středně velká cuketa
- sůl
- olivový olej
- 150 g řeckého jogurtu
- 0,5 stroužku česneku
- pažitka
- balkánský sýr nebo feta
- libovolné klíčky
Postup:
- Cuketu podélně rozkrojíme a povrch řezu rovnoměrně "vyšrafujeme" nožem. Důkladně osolíme a necháme půl hodiny opotit. Poté z cukety setřeme přebytečnou vodu.
- V pánvi rozpálíme menší vrstvu olivového oleje a cukety do něj řezem dolů položíme. Zvolna opékáme několik minut. Jakmile zelenina začne odspodu chytat hezky zlatou barvu, můžeme klidně nechat i trochu (nebo trochu více) připéct a poté otočíme. Pár dalších minut opečeme i ze strany se slupkou. Cuketa musí během tepelné úpravy zcela změknout – nechceme, aby nám uvnitř zůstala syrová.
- V mezičase připravíme jogurt. Řecký jogurt společně s rozmačkaným česnekem a nasekanou pažitkou dáme do misky, promícháme a podle chuti osolíme. Rozprostřeme na talíř a poté na něj položíme důkladně orestovanou cuketu. Posypeme rozdrobeným sýrem, přidáme klíčky a máme hotovo.

