Florentýnky
Vloni jsem krátce před Vánoci náhodou nakupovala v Tescu a z nějakého důvodu mi padl do oka věnec z mini florentýnek. Vzala jsem ho tenkrát domů, a tak strašně mi chutnal, že jsem se letos nemohla dočkat, až supermarket zase naskladní zimní sortiment. Těžko popsat, jak ohromnou radost jsem měla, když jsem ho zase viděla v regále! Ani tentokrát ale moc dlouho nevydržel, a tak jsem se nakonec rozhodla vzít situaci do vlastních rukou, a ty florentýnky si prostě udělat!

Suroviny:
130 g krupicového cukru
70 g medu
70 ml tučné smetany ke šlehání
50 g kandované pomerančové kůry
170 g mandlových plátků
100 g mléčné čokolády
Postup:
Do menšího kastrůlku dáme cukr, med a smetanu a začneme pomalu zahřívat. Za občasného míchání necháme vše rozpustit, brobublat a spojit, až výsledná směs získá zlatohnědou barvu – cukrářský teploměr by nám v takovém případě měl ukázat 118 °C.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Kastrůlek stáhneme z plotny, vmícháme nadrobno nakrájenou pomerančovou kůru a plátky mandlí, aby se vše obalilo ve vrstvě karamelu. Vzniklou směs pak můžeme rozdělit do kulatých silikonových formiček na florentýnky (nebo taky na dno silikonových formiček na muffiny), či rozetřít do tenké, ale souvislé vrstvy na plechu vyloženém pečicím papírem.
Pečeme asi 5-10 minut, povrch lehce zezlátne. Poté necháme zcela vychladnout. Pokud máme jeden velký kus z plechu, nakrájíme jej dle libosti.
Na vodní lázni rozpustíme čokoládu, jednotlivé kousky v ní částečně namočíme, uložíme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme ztuhnout do chladu. Pokud používáte silikonovou formu (ať už přímo na florentýnky, nebo na muffiny), oříškové sušenky z ní vyloupejte, na dno každého důlku dejte lžičku rozpuštěné čokolády a sušenky tam vraťte. Pak už stačí jen dát ztuhnout do chladu a na závěr finálně vyloupat.
