Domácí marshmallows
Nadýchané obláčky cukru, které se pomalu rozpouští na povrchu kakaa a nechávají za sebou jen blaho. Kdo by nemiloval marshmallows? Už jste ale zkoušeli domácí? S těmi kupovanými v obchodě mají pramálo společného – jsou totiž daleko měkčí, daleko nadýchanější a daleko delikátnější.

Suroviny:
chuťově neutrální rostlinný olej
40 g moučkového cukru
24 g kukuřičného škrobu
120+120 ml studené vody
21 g mleté želatiny
320 g kukuřičného sirupu (zabraňuje krystalizaci cukru, nepřeskakujte jej:))
300 g krupicového cukru
dvě špetky soli
mletá vanilka
Postup:
Ideálně skleněný nebo keramický pekáček o velikosti cca 25 × 30 cm a vymažu rostlinným olejem. Moučkový cukr společně s kukuřičným škrob prosejeme do mísy a částí vzniklé směsi vymazanou formu také vysypeme. Zbytek směsi si odložíme stranou.
Pro přípravu samotných marshmallows se bude více než hodit kuchyňský robot. Do jeho mísy nalijeme 120 ml studené vody a přidáme mletou želatiny. Prošleháme, dokud se želatina zcela nerozpustí.
Do kastrůlku si pak dáme zbývajících 120 ml vody společně s kukuřičným sirupem, krupicovým cukrem a dvěma špetkami soli. Zahřejeme na středním plameni a zvolna mícháme, až se cukr zcela rozpustí. Poté přestaneme míchat a necháme vznikající sirup zahřát na 113-116 °C – rozhodně si k tomu vezměte cukrářský teploměr. Jakmile teploty dosáhnete, stáhněte hrnec z plotny a nechte 5 minut odstát.
Robot s želatinovou směsí zapneme na nízké otáčky a tenkým proudem postupně vlijeme horký sirup. V průběhu šlehání postupně zvyšujeme rychlost, až se dostaneme na vysoké otáčky. Pak necháme šlehat asi 10 až 15 minut, až směs zcela zbělá a získá hustou a lesklou konzistenci. Na závěr všelháme i lžičku mleté vanilky a máme v podstatě hotovo. Vzniklý krém přesuneme do připravené formy, povrch uhladíme a necháme ztuhnout. Chce to minimálně šest hodin, ideálně ale celých čtyřiadvacet.
Jakmile hmota zcela ztuhne, její povrch posypeme směsí cukru se škrobem, vyklopíme si ji na prkénko s pečícím papírem a stejnou směsí zaprášíme i strany a dno, je-li to nutné. Pak už stačí jen nakrájet čtverečky asi 4x4 cm. Dobře k tomu poslouží nůž posypaní cukro-škrobovou směsí nebo v horké vodě namočený a následně usušený nůž.
Vzniklé kousky obalíme v cukru se škrobem a uskladníme v uzavřené nádobě. Vydrží tam klidně i dva týdny, je ale dobré je proložit pečícím papírem, aby se k sobě náhodou nepřilepili. No a pak už je jen na vás, jestli si je vhodíte do kakaa, nebo jestli je opečete a uděláte si z nich křupavý sladký sandwich.
