Coca se sobrasadou a meruňkami
Pokud jste se někdy bavili se Španělem o gastronomii, pravděpodobně se vás snažil přesvědčit, že prapředkem dnešní pizzy je katalánská (či baleárská) coca. Vzhledem k tomu, že se v obou případech jedná o chlebovou placku obloženou kde čím, podobnost obou delikates rozhodně nelze popřít. Při toulkách po Mallorce ale také nelze přehlédnout, že cocou místní nenazývají jen pečivo ve stylu pizzy, ale také jakousi sladkou nadýchanou buchtu. Prodávají v celé řadě různých velikostí a nezřídka narazíte i na variantu, jejíž povrch zdobí kromě moučkového cukru i meruňky. Nebo fermentovaná klobása sobrasada. Nebo taky obojí...
Suroviny:
63 g bramborové kaše
63 g sádla
75 g cukru
2 vejce
20 g čerstvého droždí
12 ml vody
375 g pšeničné chlebové mouky
Slunečnicový nebo řepkový olej
čerstvé meruňky rozloupnuté napůl a zbavené pecky
sobrasada
cukr na posypání před pečením (lze použít moučkový i krupicový)
Postup:
1. Nejprve je třeba připravit bramborovou kaši – stačí jen oloupat pár brambor, nakrájet na kostky, uvařit, slít a samostatně rozmačkat do podoby kaše. Budete jí potřebovat 63 g.
2. Do mísy kuchyňského robotu dejte bramborovou kaši, sádlo, cukr, vejce, droždí a vodu. Propracujte za pomocí míchacího nástavce za využití nízké rychlosti, až se všechny suroviny spojí. Přidejte mouku a propracujte – opět za využití nízké rychlosti, nicméně tentokrát za využití hnětacího háku. Vznikne pevné, hladké a elastické těsto se sklonem se lepit.
3. Těsto vyklopte na pracovní plochu, lehce naolejovanýma rukama jej ještě jednou propracujte a vytvarujte bochník. Ten dejte do mísy vytřené olejem, překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu – v závislosti na okolní teplotě to může trvat asi 4-6 hodin.
4. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, z každé části vytvarujte zlehka bochník – žádný velký tlak, žádné velké hnětení. Každý z nich pak umístěte do středu pečícího plechu vymazaného olejem, překryjte utěrkou a nechte asi 30 minut odpočinout při pokojové teplotě (letně pokojové – tzn. kolem 24 °C, pokud máte chladněji, nechte klidně o něco déle).

Poté těsto přímo na vymazaném povrchu rozválejte válečkem na kruh o průměru 30–35 cm.
5. Rozválené těsto nechte znovu vykynout do zdvojnásobení objemu – opět to v závislosti na okolní teplotě bude trvat asi 4-6 hodin.
6. Jakmile máte pěkně nakynuto, zapněte troubu na spodní ohřev a nechte vyhřát na 170 °C. Na povrch sobrasady těsně před pečením rozložte volně na povrch půlky meruněk a na kousky natrhanou sobrasadu. Zbytečně na ně netlačte, abyste neporušili povrch vykynutého pečiva. Poté zasypte rovnoměrnou vrstvou cukru a vložte do trouby. Tu přepněte ze spodního pečení na horkovzduch a dejte tomu 35 minut. Před krájením nechte zcela vychladnout.
