Burrata s grilovanou broskví a okurkou

01.09.2025

Můj oblíbený letní evergreen. Pokud vám na zahradě ještě dozrávají poslední broskve, hoďte je na gril.


Suroviny:

  • 4 zralé broskve

  • olivový olej

  • sůl (ideálně vločková)

  • 1 čerstvá chilli paprička (nic extrémně pálivého)

  • špetka sušeného chilli

  • 1 okurka

  • svazek čerstvé bazalky

  • šťáva z citronu

  • 4 burraty


Postup:

  1. Broskve zbavíme pecky a nakrájíme na čtvrtiny. Rozložíme je na plech, zakápneme olivovým olejem, lehce lehce osolíme a důkladně ogrilujeme.

  2. Současně s nimi až skoro do černa ogrilujeme i čerstvou chilli papričku. Následně i zbavíme slupky, nasekáme nadrobno a zakápneme olivovým olejem. Přidáme špetku sušeného chilli a soli a promíchneme.

  3. Ogrilované broskve oloupeme, dáme je do nerezové misky a přelijeme připraveným chilli olejem. Promícháme, aby je olej pěkně obalil a spojil se se šťávou, kterou broskve postupně pustí. 

  4. Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Společně s natrhanou čerstvou bazalkou je přidáme k broskvím. Zakápněte citronovou šťávou, opět promícheme a podle chuti můžeme přidat ještě trochu bazalky.

  5. Na talíř položíme burratu, rozřízněte ji a navrstvíme na ni připravený salát z grilovaných broskví a okurky. Dochutíme vločkovou solí a je hotovo.