Buñuelos de viento
Oblíbené mexické koblížky buñuelos de viento připomínají lehoučkou krajku a křupou až hanba! V Mexiku si je podle všeho dávají hlavně během Vánoc, tak se nestyďte a dejte si je letos taky.
Suroviny na těsto:
100 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
15 g krupicového cukru
dvě špetky soli
1 střední vejce
30 ml vody
15 g másla, rozpuštěného
1/4 lžičky mleté vanilky
120 ml mléka
olej na smažení (cca 4-5 cm v pánvi – ideální je řepka)
Suroviny na dokončení:
krupicový cukr
moučkový cukr
mletá skořice
Postup:
V míse se širokým dnem smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidáme rozklepnuté vajíčko, vodu, rozpuštěné máslo a vanilku a promícháme, až se vše spojí. Za stálého míchání postupně přilijeme mléko a vymícháme hladké a poměrně tekuté těsto – velmi podobné těstu na palačinky.
Do menší pánve nebo kastrůlku si nalijeme asi 4-5 cm oleje na smažení a zahřejeme na střední teplotu. Tvořítko na rozetky ponoříme do horkého oleje a necháme ji tam klidně pár minut, aby se pořádně zahřála (naprosto zásadní krok!). Poté ji vyjmeme, sklepneme přebytečný olej a po okraj namočíme do připraveného těsta – dejte pozor, aby se vám těsto nedostalo přes horní hranu.
Tvořítko s vrstvou těsta bleskově vložíme zpátky do rozpáleného oleje, necháme pár sekund a poté (třeba pomocí příborového nože) vznikající buñuelo uvolníme a necháme smažit pěkně dozlatova. Poté z oleje vytáhneme a odložíme stranou na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby odsála přebytečný olej. Další buñuelos usmažíme stejným způsobem.
V další míse se širším dnem smícháme cukr (dávám 1:1 moučku a krystal) a podle chuti přidáme i mletou skořici. Hotové buñuelos ve skořicovém cukru obalíme a pak už jen počkáme, až se po nich zapráší.

