Buñuelos de viento

15.12.2025

Oblíbené mexické koblížky buñuelos de viento připomínají lehoučkou krajku a křupou až hanba! V Mexiku si je podle všeho dávají hlavně během Vánoc, tak se nestyďte a dejte si je letos taky. 

Suroviny na těsto:

  • 100 g hladké mouky

  • 1/4 lžičky prášku do pečiva

  • 15 g krupicového cukru

  • dvě špetky soli

  • 1 střední vejce

  • 30 ml vody

  • 15 g másla, rozpuštěného

  • 1/4 lžičky mleté vanilky

  • 120 ml mléka

  • olej na smažení (cca 4-5 cm v pánvi – ideální je řepka)

Suroviny na dokončení:

  • krupicový cukr

  • moučkový cukr

  • mletá skořice

Postup:

  1. V míse se širokým dnem smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidáme rozklepnuté vajíčko, vodu, rozpuštěné máslo a vanilku a promícháme, až se vše spojí. Za stálého míchání postupně přilijeme mléko a vymícháme hladké a poměrně tekuté těsto – velmi podobné těstu na palačinky.

  2. Do menší pánve nebo kastrůlku si nalijeme asi 4-5 cm oleje na smažení a zahřejeme na střední teplotu. Tvořítko na rozetky ponoříme do horkého oleje a necháme ji tam klidně pár minut, aby se pořádně zahřála (naprosto zásadní krok!). Poté ji vyjmeme, sklepneme přebytečný olej a po okraj namočíme do připraveného těsta – dejte pozor, aby se vám těsto nedostalo přes horní hranu.

  3. Tvořítko s vrstvou těsta bleskově vložíme zpátky do rozpáleného oleje, necháme pár sekund a poté (třeba pomocí příborového nože) vznikající buñuelo uvolníme a necháme smažit pěkně dozlatova. Poté z oleje vytáhneme a odložíme stranou na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby odsála přebytečný olej. Další buñuelos usmažíme stejným způsobem.

  4. V další míse se širším dnem smícháme cukr (dávám 1:1 moučku a krystal) a podle chuti přidáme i mletou skořici. Hotové buñuelos ve skořicovém cukru obalíme a pak už jen počkáme, až se po nich zapráší.