Brokolicová žemlovka se slaninou
Po brokolici delikátní spojení na pomezí slané žemlovky a jarní nádivky. Díky, dám si!
Suroviny:
- 1 brokolice
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sušené chilli
- 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
- 6 vajec
- 250 ml plnotučného mléka
- 125 ml ke šlehání
- 250 g starší bagety nakrájené na větší kostky
- 100 g parmezánu
- sůl a pepř
Postup:
1. Brokolici opláchneme a rozebereme na jednotlivé růžičky. Na plotně si rozehřejeme pánev s olivovým olejem a zlehka na ní opečeme nahrubo nasekaný česnek i s chilli. Přidáme brokolici, podlijeme troškou vody, osolíme a necháme podusit do změknutí. Stáhneme z plotny a necháme částečně vychladnout.
2. Anglickou slaninu nakrájíme na větší kostičky a orestujeme dozlatova.
3. Ve větší míse prošleháme vajíčka s mlékem a smetanou, osolíme a opepříme. Ke směsi přidáme na kostky nakrájené bagety, opečenou slaninu a většinu parmezánu. Osolíme, opepříme, důkladně promícháme a přendáme do zapékací mísy.
Zasypeme parmezánem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C pěkně dozlatova - bude to trvat asi 50 minut. A je hotovo!
