Brokolicová polévka s cheddarem

06.10.2025

Oficiální začátek podzimu nás jako každý rok překvapil před pár dny. Než jsme se stačili vzpamatovat, dal nám taky dobrý důvod najít nový způsob, jak se pořádně zahřát – ideálně zevnitř. Moje doporučení je vhodit do hrnce spoustu zeleniny s pořádným kusem sýra. Pokud ho budete následovat, jsem si bezpečně jistá, že jedna miska vám nebude stačit.


Suroviny:

  • 20 g másla

  • 150 g cibule 

  • 150 g mrkve

  • 15 g česneku

  • 1 brokolice

  • 30 g hladké mouky

  • sůl

  • muškátový oříšek

  • 500 ml mléka

  • 500 ml kuřecího vývaru

  • 150 g sýra cottage

  • 120 g cheddaru

  • 25 g parmezánu

  • černý pepř

Postup:

  1. V první řadě si očistíme a oloupeme všechnu zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo, v případě brokolice oddělíme stonek nakrájíme jej. Hlavu s růžičkami si odložíme stranou.

  2. Ve větším hrnci rozpustíme na středním plameni máslo, přidáme na něj cibuli a necháme zesklovatět. Zasypeme nastrouhanou mrkví, prolisujeme k ní česnek, promícháme a přidáme i pokrájený brokolicový stonek. Společně orestujeme, až všechna zelenina změkne.

  3. Obsah kastrolu zasypeme moukou, osolíme a přidáme i muškátový oříšek. Promícháme a přilijeme mléko a necháme pomalu vařit, až nám vznikne poměrně hustá směs, která dobře ulpívá na vařečce.

  4. Přidáme cottage a vývar a všechno společně rozmixujeme úplně do hladka – nejlépe se mi v tomto ohledu osvědčil stolní mixér. Krém vrátíme zpět do hrnce, přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici a necháme vařit asi 10 minut. Poté přidáme třetinu sýra nakrájeného na kostky, až se úplně rozpustíme přidáme další třetinu a až se rozpustí i ta, přidáme zbytek. Dochutíme černým pepřem a můžeme nést na stůl.