Brokolicová polévka s cheddarem
Oficiální začátek podzimu nás jako každý rok překvapil před pár dny. Než jsme se stačili vzpamatovat, dal nám taky dobrý důvod najít nový způsob, jak se pořádně zahřát – ideálně zevnitř. Moje doporučení je vhodit do hrnce spoustu zeleniny s pořádným kusem sýra. Pokud ho budete následovat, jsem si bezpečně jistá, že jedna miska vám nebude stačit.
Suroviny:
20 g másla
150 g cibule
150 g mrkve
15 g česneku
1 brokolice
30 g hladké mouky
sůl
muškátový oříšek
500 ml mléka
500 ml kuřecího vývaru
150 g sýra cottage
120 g cheddaru
25 g parmezánu
černý pepř
Postup:
V první řadě si očistíme a oloupeme všechnu zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo, v případě brokolice oddělíme stonek nakrájíme jej. Hlavu s růžičkami si odložíme stranou.
Ve větším hrnci rozpustíme na středním plameni máslo, přidáme na něj cibuli a necháme zesklovatět. Zasypeme nastrouhanou mrkví, prolisujeme k ní česnek, promícháme a přidáme i pokrájený brokolicový stonek. Společně orestujeme, až všechna zelenina změkne.
Obsah kastrolu zasypeme moukou, osolíme a přidáme i muškátový oříšek. Promícháme a přilijeme mléko a necháme pomalu vařit, až nám vznikne poměrně hustá směs, která dobře ulpívá na vařečce.
Přidáme cottage a vývar a všechno společně rozmixujeme úplně do hladka – nejlépe se mi v tomto ohledu osvědčil stolní mixér. Krém vrátíme zpět do hrnce, přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici a necháme vařit asi 10 minut. Poté přidáme třetinu sýra nakrájeného na kostky, až se úplně rozpustíme přidáme další třetinu a až se rozpustí i ta, přidáme zbytek. Dochutíme černým pepřem a můžeme nést na stůl.

