Bolo Gelado de Coco
Slyšeli jste už někdy o jihoamerickém dezertu tres leches? Tak v Brazílii s oblibou pečou jeho kokosovou variaci. Pod názvem Bolo Gelado de Coco (studený kokosový koláč) se skrývá perfektní příklad toho, jak se vlivem kolonialismu v Brazílii setkaly evropské cukrářské tradice (piškot) s tropickými surovinami (kokos) a gastronomickými vlivy (tres leches). Je velmi jednoduchý, extrémně nadýchaný, pozoruhodně šťavnatý a nemůže chybět na žádné pořádné brazilské oslavě. Vůbec nepochybuji, že si ho také rychle oblíbíte.
Suroviny na těsto:
4 velká vejce
400 g třtinového cukru
240 ml 100% pomerančového džusu
375 g hladké mouky
špetka soli
10 g prášku do pečiva (1 lžíce)
Suroviny na sirup a na dokončení:
400 ml kokosového mléka
400 ml plnotučného mléka
400 g slazeného kondenzovaného mléka
špetka soli
100 g strouhaného kokosu
Postup:
1. Menší, ale vyšší obdélníkový plech (cca 30x20 cm) vyložíme pečícím papírem a troubu s horkovzduchem předehřejeme na 160 °C.
2. Do větší mísy rozklepneme vajíčka, přidáme k nim cukr a elektrickým šlehačem (nebo v robotu) vyšleháme do světlé nadýchané pěny. Bude to trvat pár minut. Za stálého šlehání pak pomalu přilijeme pomerančový džus. Následně přisypeme mouku, špetku soli a kypřící prášek a svižně vypracujeme hladké těsto. To rovnoměrně vylijeme na připravený plech a pečeme dozlatova asi 35-40 minut (otestujte suchou špejlí).
3. V mezičase si připravíme sirup – stačí jen smíchat kokosové mléko s tím plnotučném a kondenzovaným a přidat k nim špetičku soli.
4. Upečený piškot vytáhneme z trouby, a ještě za tepla po celé ploše důkladně propícháme vidličkou.

Poté jej pomalu přelijeme připraveným mléčným sirupem a necháme jej tekutinu zcela nasáknout. Zasypeme vrstvou kokosu, necháme vychladnout a uložíme přes noc do lednice.
5. Druhý den nakrájíme na čtverce a můžeme podávat. Pokud si jej chcete vzít na cesty, udělejte to jako lidé v Brazílii – kostky si před cestou zabalte do alobalu.
