Arašídový nugát

18.12.2025

Když jsem byla malá, mohla jsem se ho ujíst. Kdykoli se v bonboniéře objevila pruhovaná trojkombinace z arašídů a čokolády, její osud byl jasný – během pár chvil prostě musela zmizet z povrchu zemského. Když jsem tak minulý týden na stránkách Forbes Cooking zahlédla recept na sladkost, která dobře známý arašídový nugát připomínala, musela jsem to zkusit. A nebudu lhát, vy byste měli taky.

Suroviny na tmavou vrstvu:

  • 160 g jemně mletého 100% arašídového másla

  • 150 g hořké čokolády

Suroviny na bílou vrstvu:

  • 140 g jemně mletého 100% arašídového másla

  • 230 g bílé čokolády

Suroviny na mléčnou vrstvu:

  • 140 g jemně mletého 100% arašídového másla

  • 160 g mléčné čokolády

    Postup:

    1. Menší, ale vyšší pečící plech (můj má cca 18 x 30 cm) vyložíme pečícím papírem a odložíme stranou.

    2. Připravíme si tmavou vrstvu. V žáruvzdorné misce si na vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu společně s arašídovým máslem. Promícháme, až se vše perfektně spojí a nalijeme do připraveného plechu. Rovnoměrně rozetřeme. Necháme vychladnout a ztuhnout.

    3. Stejným způsobem uděláme bílou vrstvu – v žáruvzdorné misce si na vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu s arašídovým máslem. Promícháme, až se vše perfektně spojí a vylijeme na povrch tmavé vrstvy. Rovnoměrně rozetřeme. Necháme vychladnout a ztuhnout.

    4. Poslední na řadě je mléčná vrstva – v žáruvzdorné misce si na vodní lázni opět rozpustíme mléčnou čokoládu s arašídovým máslem. Promícháme, až se vše perfektně spojí a vylijeme na povrch bílé vrstvy. Rovnoměrně rozetřeme. Necháme vychladnout a ztuhnout.

    5. Poté uložíme na pár hodin do mrazáku. Po vytažení vyprostíme z formy, sloupneme pečicí papír a nakrájíme na kostky.