Apple fritters
Nevím, jak to máte vy, ale já vždycky během podzimu zatoužím po něčem měkoučkém, sladkém a pěkně voňavém – zkrátka po něčem, co by mě v těch vyhasínajících dnech zahřálo hlavně na duši. Letos moje volba padla na nadýchané koblížky, které potěší kousky jablek a tou nejsladší polevou.
Suroviny na těsto:
- 125 ml vlažné vody
- 25 g krupicového cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 125 ml podmáslí (ideálně pokojové teploty)
- 45 g změklého másla
- 1 rozšlehané vejce
- 450 g hladké mouky
- 12 g kypřícího prášku do pečiva
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička soli
- chuťově neutrální rostlinný olej na smažení (ideální je řepkový)
Suroviny na náplň:
- 3 velká jablka (po oloupání a odstranění jádřinců asi 500 g)
- 45 g másla
- 30 ml javorového sirupu
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- špetka soli
Suroviny na polevu:
- 175 g moučkového cukru
- 50 ml tučné smetany ke šlehání
- dvě špetky mleté vanilky
- špetka mleté skořice

Postup:
V první řadě si připravíme těsto – do misky nalijeme vlažnou vodu, přidáme cukr a rozdrobené droždí a necháme odstát. Během pár minut se na hladině začnou objevovat drobné bublinky, které vysílají zprávu, že se droždí probudilo k životu.
Do velké mísy (ideálně od robotu) nalijeme podmáslí a spolu s ním vložíme i změklé máslo, vejce a vzniklý kvásek. Postupně (v několika dávkách a za stálého hnětení) přisypeme mouku, kypřící prášek do pečiva skořici i sůl a vypracujeme hladké a pružné těsto – při použití robotu k tomu dobře poslouží hnětací hák. Je potřeba tomu dát pár minut. Pokud by náhodou vzniklé těsto příliš lepilo, můžete samozřejmě zapracovat trochu mouky.
Hotové těsto uložíme do velké naolejované mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení objemu.
V mezičase si připravíme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. Máslo rozpustíme ve větší pánvi, přidáme na něj jablka, javorový sirup, skořici i špetku soli. Za občasného míchání restujeme asi 10-15 minut, aby jablka pěkně změkla a zkaramelizovala. Poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu, zlehka propracujeme a vyválíme na velký obdélník. Na polovinu rozprostřeme 2/3 karamelizovaných jablek, přeložíme přes ně druhou polovinu těsta a po celé ploše pořádně stlačíme. Nahoru pak na polovinu plochy rozprostřeme zbytek karamelizovaných jablek, opět přeložíme volnou polovinou těsta a opět po celé ploše pořádně stlačíme.
Vezmeme rádýlko (případně ostrý nůž) a připravené těsto nakrájíme na menší kousky, u kterých se (od oka) snažíme dodržet stejnou velikost. Poté vezmeme vždy několik kousků a smáčkneme je dohromady, aby vytvořily jeden na pohled tak trošku nepořádný fritter. Ty postupně naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě pár minut kynout.
V hlubším hrnci si rozehřejeme vysokou vrstvu rostlinného oleje a fritters v něm postupně a ze všech stran osmažíme pěkně dozlatova. Usmažené koblížky pak necháme chvilku odpočinout na velkém talíři vyloženém papírovou utěrkou.
Jakmile trošku zchladnou, je čas na polevu. Moučkový cukr promícháme se smetanou, vanilkou a skořicí a každý fritter v ní důkladně vymácháme. Poté necháme zaschnout na mřížce a dlouho neváháme s jejich konzumací. Nejlepší jsou samozřejmě úplně čerstvé.
